Hirdetés
. Hirdetés

Aki fizet a vírussal zsarolóknak, nem mindig kapja vissza az adatait

|

A zsarolóvírus-támadások száma folyamatosan csökken, de a váltságdíjkövetelések és a helyreállítás költségei is növekedtek.

Hirdetés

Bár néhány cégnek sikerül visszaszereznie az adatai egy részét, a legtöbben semmit sem láttak viszont az adataikból. A Sophos biztonsági cég új jelentése szerint a váltságdíj-követelések elfogadása nem garantálja az adatok biztonságos visszaszolgáltatását egy ransomware-támadás után.

A Sophos a világ minden táján működő szervezetek 5400 IT-szakemberének megkérdezésével megállapította, hogy a váltságdíj kifizetése után a zsarolóvírusok áldozatainak mindössze nyolc százaléka kapta vissza az összes adatát. Közel egyharmaduk (29 százalék) legfeljebb az adatai feléhez jutott hozzá.

Hirdetés

A zsarolóvírus-támadások száma folyamatosan csökken, de a váltságdíjkövetelések és a helyreállítás költségei is növekedtek. A számok arra utalnak, hogy a bűnözők már nem széles hálót vetnek ki, hanem inkább konkrét szervezeteket vesznek célba a magasabb kifizetések reményében.

A Sophos jelentése szerint a 2020-as 51 százalékról idén 37 százalékra esett vissza a váltságdíjas támadást elszenvedő vállalkozások száma. Továbbá kevesebb cég szenvedett az adattitkosítás miatt egy "jelentős támadás" után (73 százalék helyett 54 százalék).

A helyreállítás költségei azonban, amelyek magukban foglalják az üzleti leállást, az elvesztett megrendeléseket, a működési költségeket és egyebeket, a 2020-as átlagos 761 106 dollárról 2021-re 1,85 millió dollárra nőttek.Tízszer drágább a támadás orvoslása, mint a váltságdíj kifizetése. Emiatt a váltságdíjat fizető vállalkozások száma a tavalyi 26 százalékról mára 32 százalékra ugrott.A jelentés elkészítése során megkérdezett vállalkozások körében a legmagasabb kifizetett váltságdíj 3,2 millió dollár, míg az átlag 170 404 dollár volt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.