Hirdetés
. Hirdetés

Assange agyvérzést kapott a brit börtönben

|

Menyasszonya jelentette be a szomorú hírt.

Hirdetés

A WikiLeaks társalapítója, Julian Assange az Egyesült Államoknak való kiadatás ellen folytatott küzdelem miatti rendkívüli stressz hatására agyvérzést kapott a brit Belmarsh maximálisan őrzött börtönből - közölte menyasszonya, Stella Moris.

Assange-nál átmeneti iszkémiás rohamot diagnosztizáltak, miután még október 27-én videokapcsolaton keresztül a Legfelsőbb Bíróság előtt fellebbezéssel jelent meg - árulta el két gyermekének édesanyja a Mail on Sunday című vasárnapi lapnak.

Hirdetés

A ministroke-nak is nevezett TIA-t gyakran egy esetleges későbbi nagyobb stroke figyelmeztető jelének tekintik, és orvosi ellátást igényel. Assange azóta MRI-vizsgálaton vett részt, és a hírek szerint mostantól stroke elleni gyógyszert szed.

"Julian küzd, és attól tartok, hogy ez a minisztrók egy nagyobb roham előjele lehet. Ez fokozza a félelmeinket azzal kapcsolatban, hogy minél tovább tart ez a hosszú jogi harc, annál inkább nagyobb a lehetőség arra, hogy rámegy az élete" - mondta Moris.

Az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága pénteken helyt adott az Egyesült Államok kérésének Assange kiadatására, amelyet korábban Assange romló mentális egészségi állapota miatt felfüggesztettek. Bár a döntés nem végleges, és Assange jogi csapata fellebbezhet, egy lépéssel közelebb hozza a WikiLeaks egykori főnökét az amerikai bírósági tárgyaláshoz, ahol akár 175 évre rács mögé kerülhet, ha kémkedésért elítélik.

"A véget nem érő bírósági ügyek mentálisan rendkívül megterhelőek" - tette hozzá Moris. "Csak nézzék meg az állatkertben ketrecekbe zárt állatokat. Ez megrövidíti az életüket. Ez történik Juliannal is."

Assange szorult helyzetét és romló egészségi állapotát a szólásszabadság és a sajtószabadság aktivistái már régóta felismerték, és az emberi jogi szervezetek bírálták az Assange által a fogva tartás évei alatt elszenvedett nélkülözéseket.

2019-ben az ENSZ kínzással foglalkozó különleges előadója, Nils Melzer, akinek csapata meglátogatta Assange-t Belmarshban, azt mondta, hogy "a pszichológiai kínzásnak való tartós kitettségre jellemző összes tünetet" mutatta.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.