Hirdetés
. Hirdetés

Az amerikai legfelsőbb bíróság mérlegeli a technológiai óriások felelősségét a terrorizmus ügyében

|

A platformok azzal érvelnek, hogy nem perelhetők be, mert nem tudatosan vagy lényegében nem is nyújtottak segítséget a Reina elleni támadáshoz.

Hirdetés

Az amerikai legfelsőbb bíróság szerdán mérlegeli, hogy a Facebook, a Twitter és a YouTube beperelhető-e az Iszlám Állam 2017-es, egy török éjszakai klub elleni támadása miatt, arra hivatkozva, hogy a platformok segítették a terrorcsoport növekedését.

A bírák döntése azért fontos, mert a cégek eddig védve voltak a felelősség alól az interneten, ami lehetővé tette számukra, hogy azokká az óriásokká nőjék ki magukat, amilyenek ma.

Az érvelés első napján a bírák azt sugallták, hogy nem sok kedvük van egy olyan messzemenő ítélethez, amely felforgatná az internetet. A 39 halálos áldozatot követelő éjszakai klubtámadással kapcsolatos szerdai ügy egyfajta kitérőt jelenthet az igazságszolgáltatás számára, ha korlátozni akarják a Big Tech hatását.

Hirdetés

Az isztambuli Reina éjszakai klubban elkövetett támadásban megölt férfi családja perelte be a Twittert, a Facebookot és a YouTube anyacégét, a Google-t a terrorizmus elleni törvény alapján. Nawras Alassaf családtagjai, akik amerikai állampolgárok, azt állítják, hogy a cégek segédkeztek a támadásban, mert segítették az Iszlám Állam nevű csoport növekedését, amely magára vállalta a támadás elkövetését. Egy alsóbb fokú bíróság jóváhagyta, hogy a pert folytassák.

A platformok azzal érvelnek, hogy nem perelhetők be, mert nem tudatosan vagy lényegében nem nyújtottak segítséget a Reina elleni támadáshoz. Ha a bírák egyetértenek, nem kell nagyobb kérdéseket feszegetniük a kommunikációs tisztességről szóló törvény 230. szakaszával kapcsolatban, és azzal kapcsolatban, hogy az védi-e a platformokat, amikor tartalmakat ajánlanak.

A 230. szakasz tágabb értelemben vett kérdései álltak a bírák által tárgyalt másik ügy középpontjában. Ebben az ügyben egy amerikai egyetemist (aki egyike volt a párizsi merényletekben meggyilkolt 130 embernek) családja a terrorizmus elleni törvény alapján perelt.

Nohemi Gonzalez családja azzal érvelt, hogy az Iszlám Állam arra használta a YouTube-ot, hogy terjessze üzenetét és embereket toborozzon az ügye mellé. Azt állították, hogy a YouTube algoritmusa, amely a videókat a felhasználók nézési szokásai alapján ajánlja a felhasználóknak, döntő fontosságú volt az Iszlám Állam növekedése szempontjából. Az alsóbb fokú bíróságok úgy döntöttek, hogy a 230. szakasz tiltja a pert - jelentette az AP News.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.