Hirdetés
. Hirdetés

Az Europol 1,5 millió áldozatnak segített a ransomware dekódolással

|

A kulcsokat egy specializált weboldal segítségével osztják szét.

Hirdetés

Az elmúlt hat év során az Europol mintegy 1,5 millió zsarolóvírus-támadás áldozatának tudott segíteni a visszafejtő eszközök elérhetővé tételével. Ezzel mintegy 1,5 milliárd eurót takarítottak meg, amelyet egyébként a váltságdíj-követelés kifizetésére kellett volna fordítani - számolt be az Europol.

Az Europol a No More Ransom kezdeményezés és a hozzá kapcsolódó online portál hatodik évfordulója alkalmából ismertette az adatokat. A kezdeményezés célja az európai rendőrséget, hatóságok és az IT-biztonsági ágazatban is tevékenykedő magánvállalatok hogy összefogása, hogy eszközöket és segítséget nyújtsanak a zsarolószoftverek áldozatainak. Célja továbbá, hogy csökkentse a biztonsági hatóságok bevonásával kapcsolatos esetleges aggályokat egy támadás után.

Hirdetés

A projekt azt követően jött létre, hogy egy holland internetszolgáltató egyik alkalmazottja a cég saját infrastruktúrájában megtalálta a zsarolóvírusok parancsnoki és vezérlő szerverét. Miután a hatóságok lefoglalták a szervert, a zsarolóvírus-kampányhoz használt kulcsokat is megtalálták rajta. Így az érintetteknek gyors segítséget tudtak nyújtani és az adataikat visszafejteni. A kulcsokat egy specializált weboldal segítségével kívánják szétosztani.

Az Europol szerint a kezdeményezés eddig 136 ingyenes eszközt tudott elérhetővé tenni, amelyek 165 zsarolóvírus-változathoz használhatók. Emellett jelenleg mintegy 190 vállalat és hatóság vesz részt az együttműködésben, és folyamatosan dolgoznak az új változatokon és eszközökön.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.