Hirdetés
. Hirdetés

Az Interpol kétezer csalót tartóztatott le a First Light 2022 műveletben

|

Úgy tűnik, hogy a bűnüldöző szervek világszerte jelentős győzelmet arattak a csalók elleni küzdelemben, egy olyan műveletben, amelynek során több tízmillió dollárt foglaltak le és több mint 2000 embert tartóztattak le.

Hirdetés

A 2002. március 8. és 2022. május 8. között két hónapon át tartó "First Light 2022" művelet során 76 ország csapott le a különböző csalások mögött álló szervezett bűnszövetkezetekre, lefoglalták a bűncselekményekből származó vagyont, és világszerte új nyomozati nyomokat szolgáltattak.

Különös figyelmet fordítottak azokra a csalókra, akik social engineering trükköket használnak arra, hogy telefonon keresztül, romantikus csalásokon, üzleti e-mail kompromittáláson (BEC) és a kapcsolódó pénzmosási tevékenységeken keresztül átverjék az óvatlan embereket.

Hirdetés

"A távközlési és BEC-csalások számos ország számára komoly aggodalomra adnak okot, és rendkívül káros hatással vannak a gazdaságokra, vállalkozásokra és közösségekre. E bűncselekmények nemzetközi jellege miatt csak a bűnüldöző szervek határokon átnyúló együttműködésével lehet sikeresen fellépni, ezért az Interpol kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy a rendőrség világszerte összehangolt taktikai választ kapjon" - mondta Rory Corcoran, az Interpol Pénzügyi Bűnözés és Korrupcióellenes Központjának igazgatója a Tripwire szerint.

Az Interpol által kiadott sajtóközlemény szerint a rendőrség minden kontinensen részt vett az összehangolt taktikai műveletekben, amelyek során:
- 1770 helyszínen tartottak razziát világszerte,
- mintegy 3000 gyanúsítottat azonosítottak,
- mintegy 2 000 operátort, csalót és pénzmosót tartóztattak le,
- mintegy 4000 bankszámlát befagyasztottak,
- mintegy 50 millió dollár értékű tiltott pénzeszköz foglaltak le.

A hatóságok által a "First Light 2022" művelet során megosztott sikertörténetek között szerepelt ahogy a szingapúri rendőrség megmentett egy tinédzsert, akit csalók rávettek, hogy elraboltnak tetesse magát. Eközben 1,5 millió eurós váltságdíjat követelve videókat küldtek a szüleinek, amelyeken hamis sérüléseket mutattak. Az úgynevezett "virtuális emberrablási" csalások az utóbbi években egyre nagyobb problémát jelentenek.

A szingapúri rendőrség arról is beszámolt, hogy nyolc gyanúsítottat tartóztattak le egy Ponzi-szerű állásajánlat csalással kapcsolatban, amelynek során az áldozatokat magasan fizetett online marketing pozíciónak hirdetett állásokba toborozták, hogy aztán újabb és újabb tagokat kelljen toborozniuk a jutalékért.

Az Interpol szerint a bűnüldöző szervek által a két hónapos művelet során megosztott információk segítettek rávilágítani néhány tendenciára:

- a pénzszállítók pénzmosási módszerére az áldozatok személyes bankszámláin keresztül;
- a közösségi médiaplatformok szerepére az embercsempészetben, és az emberek kényszermunkára csábításában, szexuális rabszolgaságban, illetve kaszinókban vagy halászhajókon való fogságban tartásban;
- a vishing-csalások számának növekedése, amelyek során a bűnözők banki tisztviselőnek adják ki magukat, hogy az áldozatokat online bejelentkezési adatok megosztására bírják;
- az Interpol tisztviselőinek adják ki magukat, hogy pénzt szerezzenek az áldozatoktól, akik azt hiszik, hogy nyomozás fiolyik ellenük.

"A különböző típusú távközlési és social engineering csalások nemzeteken átívelő és digitális jellege továbbra is komoly kihívások elé állítja a helyi rendőri hatóságokat, mivel az elkövetők más országból vagy akár kontinensről tevékenykednek, mint ahol az áldozataik élnek, és folyamatosan frissítik csalási terveiket" - mondta Duan Daqi, az Interpol pekingi nemzeti központi irodájának vezetője. "Az Interpol egyedülálló platformot ad a rendőrségi együttműködéshez, hogy kezelni tudjuk ezt a kihívást. Bár a Firstlight 2022 művelet lezárult, közös bűnüldözési erőfeszítéseink folytatódnak, mivel a bűncselekmények továbbra is fennállnak" - jelentette ki a bűnüldözési vezető.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.