Hirdetés
. Hirdetés

Az IT-biztonság dilemmája

|

A mobil eszközök egyre megkerülhetetlenebbek, egy globális kutatás szerint a menedzsereknek már ma is közel fele legalább a munkahét felében távmunkában dolgozik, az európai üzleti vállalkozások pedig 2018-ra az „intelligens munkavállalók” számának jelentős növekedését prognosztizálják.

Hirdetés

Magyarországon a megkérdezett cégek négyötödénél használnak az alkalmazottak a munkavégzéshez okostelefont, vagy táblagépet. Ezért is égető kérdés, kapnak-e elég mobilos védelmet a hazai vállalati rendszerek? Egyebek mellett ezt a kérdést járták körbe a NewCoTrading szakmai napján.

Hirdetés

A szakmai rendezvényt a brit információbiztonsági(IT) cég a SOPHOS kiemelt magyarországi partnere a NewCo Trading szervezte.

A magyar vállalat maga is végzett egy felmérést 300 hazai IT-szakember bevonásával, amiből egyebek mellett az is kiderült, hogy az érintett cégek 83 százalékánál a munkavállalók használnak a munkavégzéshez okostelefont, tabletet. A felmérésben szereplők 43,4 százalékánál az eszközpark vegyes, használnak céges, de saját mobil eszközöket is. Az okostelefont, tabletet használók 87,8 százaléka képes elérni az eszközéről a vállalati levelezést, hozzáfér vállalati adatokhoz. A megkérdezettek többsége szerint az egységes, egy központi menedzsment felületről működtethető (UTM) megoldások, illetve a felhő nyújtotta lehetőségek könnyebbséget jelentenek a vállalati működésben és a munkavégzés során.

A kutatási eredményekre és szakmai tapasztalatokra alapozva a szakmai nap fő kérdésköre az információbiztonsági szakember örök dilemmája volt, hogyan tud felelősséget vállalni a céges adatok biztonságáért, valamint hogyan tud rálátást biztosítani a céges hálózaton végbemenő teljes kommunikációra úgy, hogy a végfelhasználókat ne korlátozza a munkavégzésükben, és a magánszférájuk se sérüljön.

A NewCo Trading Kft. vezető rendszermérnökei több aspektusból vizsgálták a lehetséges megoldásokat. A mobil eszközök menedzsmentjének bevezetésése során felmerülő nehézségekre adott válaszok mellett, az új generációs tűzfalmegoldások nyújtotta lehetőségekről és az adatok titkosításáról is hasznos információkat hallhattak a résztvevők.

A szakmai nap igyekezett körbejárni a témát, hogy mennyire veszik komolyan a hazai cégek a vállalati rendszereket fenyegető kibertámadásokat. Nem véletlen, hiszen ugyancsak a hazai felmérés szerint a cégeknek egy-egy célzott támadás akár tízmillió forintos veszteséggel is járhat, egy-egy mobil eszköz elvesztése pedig mintegy 2,4 millió forint kárt okoz. A mobil eszközöket fenyegető veszélyekről Szappanos Gábor a SOPHOS víruslaborjának vezető víruselemzője beszélt.

A cég szakemberei az eseményen rámutattak arra is, hogy a hazai vállalkozások 58,6 százaléka nem titkosítja az adatait, és minden második laptopról hiányzik egy megfelelő adatvédelmi rendszer.

A NewCo Trading Kft.-nek ez volt az második szakmai napja tavaly szeptemberi átalakulása óta. Bozsó Julianna, ügyvezető igazgató felszólalásában azonban emlékeztetett rá, hogy a vállalkozás már 16 éves szakmai múltat tudhat maga mögött. A cég portfoliójának alappillérei az angol székhelyű SOPHOS, piacvezető információbiztonsági technológiákon alapuló termékei, valamint az ezekre épülő értéknövelt szolgáltatások, beleértve a felhő alapú megoldásokat is. A magyar vállalkozás a SOPHOS itteni kiemelt partnere. Korábbi szakmai tapasztalataikból adódóan a portfólió része a tanácsadás, rendszertervezés és kiépítés, implementálás, dokumentálás és teljeskörű üzemeltetés, távüzemeltetés is.
Jó hátteret ad a magyar cég munkájához, hogy a SOPHOS 2012 júliusában Magyarországon nyitotta meg sorban a hatodik globális fejlesztőközpontját. Budapesten működik a brit cég egyik víruslaborja is, amely komoly segítség ahhoz, hogy a régióban megjelenő incidensekre a lehető leggyorsabb reakcióidővel reagálhassanak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.