Hirdetés
. Hirdetés

Az orosz propaganda az új oltásellenesség a Twitteren és a Telegramon

|

Egy friss kutatás szerint a legserényebb oltásellenes közösségi médiás fiókok ma már az orosz állami propagandát szajkózzák.

Hirdetés

A szakértők évek óta kongatják a vészharangot az internetes dezinformáció miatt, amely az online bejegyzések gyors terjedése révén már korántsem korlátozódik az alufóliasisakos, mindenben összeesküvést látó közönségre, hanem rövid időn belül képes széles tömegeket elbizonytalanítani, lényegében bármilyen témában.

Ékes bizonyítékai voltak ennek a koronavírus idején elszaporodott oltásellenes posztok, amelyek Bill Gates mikrochipjeit, a gyíkemberek machinációit és egyéb fantáziadús okokat véltek "leleplezni" a COVID-járvány hátterében. Az amerikai Network Contagion Research Institute (NCRI) szervezet nemrég publikált tanulmánya szerint a pandémia hírértékének gyengülésével a Twitteren és a Telegramon egyre több fiók áll át az orosz háborús propaganda terjesztésére.

Hirdetés

Az NCRI kutatói arra jutottak, hogy az oltásellenes összeesküvés-hívők előszeretettel visszhangozzák azt az orosz kormányzati narratívát, mely szerint valójában a nyugat felelős az ukrajnai háború nyomán kialakult élelmiszerválságért. Mint ismert, Ukrajna a világ legnagyobb gabona- és búzaexportőrei közé tartozik, a háború kezdete óta azonban képtelen volt exportálni az áruját, mivel az orosz fél blokád alá vette az ehhez szükséges odesszai kikötőt. A blokád feloldásáról végül júliusban született megállapodás, a napokban pedig el is indult az első szállítmány Líbiába.

Az NCRI szerint azonban QAnon-hívők a Twitteren és a Telegramon is lelkesen terjesztik, hogy igazából az "árnyékban megbúvó, gyakran zsidó elitek" titkos összecsapása felelős a 49 millió embert éhezéssel fenyegető krízisért, akik az ún. "Új Világrend" kialakításán munkálkodnak.

"Jelentős átfedés van a QAnon, valamint más oltásellenes és online összeesküvés-ellenes közösségek között. Néhány színesebb élelmiszer-összeesküvés még keveredik is az oltásellenes összeesküvés-elméletekkel."

- mondja Alex Goldenberger, az NCRI vezető hírszerzési elemzője. A szervezet arra számít, hogy az élelmiszerkrízis esetleges elmélyülésével az orosz állam szócsövei és az önszorgalomból tevékenykedő felhasználók is fokozni fogják a dezinformációs tevékenységüket, hogy elbizonytalanítsák a közvéleményt a nyugat szerepével kapcsolatban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.