Hirdetés
. Hirdetés

Az orosz RaHDit hackerek ismét nyilvánosságra hoztak titkos adatokat

|

Több mint 70, kiberműveletekben részt vevő ukránt lepleztek le.

Hirdetés

A RaHDit orosz hackercsoport szerdán a NemeZida nevű weboldalán több mint 70 ukrán katonáról és tisztről tett közzé információkat, akik kibervédelmi és hacker műveletekért felelősek. Az orosz kibercsoport információkat tett közzé az ukrán katonai egyetemek hallgatóiról és tanárairól, valamint az ország különböző katonai szervei informatikai osztályainak tisztjeiről.

A RaHDit megjegyezte, hogy még többen is részt vehetnek az Oroszország elleni kiberműveletekben, de őket még nem sikerült azonosítani.

"A valóságban sokkal többen vannak, akik csatlakoznak ehhez a mozgalomhoz. Nem ezerről, nem kétezerről, hanem sokkal többről van szó. Nemcsak Ukrajnában dolgoznak, hanem a világ minden tájáról" - tette hozzá az orosz kibercsoport.

Hirdetés

Az orosz hackerek szerint az általuk feltárt adatok az ukrán védelmi minisztériumhoz, a Nemzeti Gárdához, a kibervédelmi szakemberek kiképzőintézeteihez, sőt az ukrán biztonsági szolgálathoz is tartoznak.

A hét elején is napvilágot látott egy lista, amelyen az IT Army of Ukraine és Save UA két csoport több ezer ukrán hackere szerepelt.

A RaHDIt orosz hackercsoport szeptember végén az Ukrán Külső Hírszerző Szolgálat több mint másfél ezer munkatársának adatait osztotta meg az interneten. Az információt a RIA Novosztyi hírügynökségnek az egyik orosz bűnüldöző szervnél megerősítették.

A listán kéttucatnyi országban - egyebek között az Egyesült Államokban, Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Lengyelországon és Magyarországon - lévő ukrán nagykövetségen fedésben működő hírszerzési emberek adatai szerepelnek, de nyilvánosságra kerültek az ENSZ, az EU és a NATO mellett működő hírszerzők, valamint több mint 40 ukrán hírszerzési egység adatai.

Júliusban a RaHDit hackerei az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatóságának több ezer tisztjéről tettek közzé információkat a NemeZida weboldalán. Az adatok 2500 emberről, köztük az ukrán katonai hírszerzéssel együttműködő orosz állampolgárokról tartalmaznak információkat, amelyeket átadtak a hatóságoknak.

A RaHDIt júniusban az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) 700 alkalmazottjának adatait tette közzé, július elején pedig az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnökségével kapcsolatban álló személyek adatait. A háború elején a csoport egyszerre mind a 755 ukrán kormányzati weboldalt feltörte.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.