Hirdetés
. Hirdetés

Az USA két éve ledobta a kiber-bombát Oroszországra

|

Donald Trump büszkélkedett el a történettel egy interjúban, szerinte zseniális húzás és nagy siker volt a 2018-as akció.

Hirdetés

A jelenlegi amerikai elnök sem szerénységével, sem pedig visszafogott politikájával nem írja be magát sokak emlékkönyvébe, és ezt jól illusztrálja az is, ahogy kedélyes beszélgetés közben elismerte: 2018-ban megtette, amit Barack Obama sosem mert meglépni, és ténylegesen háborúba indult az Amerikát fenyegető orosz befolyás ellen.

Hirdetés

Mindezt egy kibertámadás formájában kell elképzelni: az elnök Washington Postnak adott interjújában elmondta, hogy a műveletre ő maga adott utasítást, a célpont pedig az orosz Internetkutató Ügynökség, amelyet egy Putyin elnök belső köréhez tartozó oligarcha vezet. Az ügynökség a közvélekedés szerint egyáltalán nem csak kutatja az internetet, hanem komolyan ki is használja, és ez az intézmény volt felelős azért is, hogy 2016-ban manipulálni próbálták az elnökválasztás, majd 2018-ban a félidős választás eredményeit.

Trump szerint Obama ugyan többször hangoztatta, hogy tudomása van az oroszok "játszadozásával", amellyel az amerikai választókat és ezzel közvetve a választási eredményeket is manipulálni akarják, de nem tett semmilyen válaszlépést. Ő maga azonban megválasztása után azonnal meg akarta torolni az oroszok próbálkozásait, és ezért összehangolt, de titkos kibertámadással bénították meg a szentpétervári trollfarm működését.

Az amerikai elnök 2017-ben ruházta fel a korábbinál nagyobb jogkörrel az amerikai kiber-parancsnokságot, egy évvel később pedig felhatalmazta őket "támadó jellegű tevékenységek indítására". Elmondása szerint a célba vett orosz csoport működését teljesen ellehetetlenítették.

Érdekes adalék persze, hogy Trump annak ellenére orrolt meg az oroszokra, hogy az eddig nyilvánosságra került adatok szerint a trollhadsereggel, célzott üzenetekkel és politikai reklámokkal operáló szervezet épp az ő kormányra kerülését segítette elő azzal, hogy többek között közösségi oldalakon, illegális személyes adatok megszerzésével befolyásolta egyes választók preferenciáját (ez volt többek között a Cambridge Analytica nevével fémjelzett Facebook-botrány mögött is).

Ugyan Donald Trump elvileg kiemelten jó kapcsolatot ápol Oroszországgal és Putyin elnökkel, sőt különféle botrányokba is belekeveredett az engedékenységével kapcsolatban, az interjúban úgy fogalmazott, nem ez volt az utolsó ilyen akció, az U.S. Cyber Command erőforrásait továbbra is komoly mértékben fel fogja használni Oroszország befolyásának és "internetes aknamunkájának" megtörésére.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.