Hirdetés
. Hirdetés

Beágyazott látás

|

Jók a kilátások az IP-alapú videomegfigyelés piacán, amelyet nem kerülnek meg az IT-piac egészét formáló trendek. Testen viselhető kamerák, beágyazott látással bíró, intelligens rendszerek a képben.

Hirdetés

Összességében több mint 10 százalékkal fog nőni 2015-ben a videomegfigyelés piaca az IHS előrejelzése (Top Video Surveillance Trends for 2015) szerint. Sok különböző termék és alkalmazási terület alkotja ezt a piacot, ezért az egyes szegmensek – földrajzi régiónként is – erősen eltérő ütemben bővülhetnek.

Hirdetés

Miként az várható volt, tavaly jelentősen nőtt a kereslet a 180 és a 360 fokos látószögű, hálózati kamerák iránt, és semmi sem utal rá, hogy a tempó 2015-ben alábbhagyna. Eladott darabszám alapján az IHS ebben a szegmensben több mint 70 százalékos növekedésre számít. Különösen olyan nagy kiterjedésű belterek megfigyelésére keresettek ezek az IP kamerák, mint például a szupermarketek, a repülőterek és a kaszinók. Tovább bővülhet idén a 180/360 fokos látószögű kamerákat szállító piaci szereplők száma, és a kamerákat támogató videomenedzsment-szoftverek választéka is.

Iskolákra vigyázó szemek
Ismét a városi közterületek és a közműhálózatok, az energetikai infrastruktúra biztonsági megfigyelése lesz 2015-ben a két leggyorsabban bővülő alkalmazásterület – ez a trend már tavaly is meghatározó volt –, azzal, hogy az IHS szerint idén harmadikként az oktatási intézmények védelme is csatlakozik hozzájuk a piaci átlagot meghaladó, 15 százalékos növekedésével.

Az Egyesült Államokban legalábbis, ahol az iskolák időről időre fegyveres támadások színterévé válnak, olyan biztonsági rendszereket telepítenek, amelyek vészhelyzet esetén felgyorsíthatják a hatóságok válaszadását. A videomegfigyelés esetében ez képanalitikai megoldásokra is kiterjedhet, amelyek automatikusan felismerik a veszélyt, és riasztják a rendőrséget, illetve más elektronikus biztonsági rendszerekkel integrálva növelik a beavatkozás hatékonyságát, például bezárják az ajtókat, és ezzel korlátozzák a támadó mozgásterét. Éjjellátó kamerák segítségével az oktatási intézmények a rongálással – például grafitizőkkel – szemben is védhetik épületeiket.
A földrajzi térségek közül 2015-ben a közép-keleti régió fogja kitüntetni magát, ahol a videomegfigyelés piaca – elsősorban a 2020-as dubaji világkiállítás és a 2022-es katari focivébé előkészületeinek köszönhetően – idén először 500 millió dollár fölé nőhet. Bár a csökkenő termékárak kedvezően hatottak már az elmúlt évben is az európai, közel-keleti és afrikai piacokat felölelő régióban, továbbra is a Közel-Kelet növekedési potenciálja a legnagyobb.

 

A felhasználók nem fognak feltétlenül többet költeni, mint tavaly, a szinten tartott keretből azonban több kamerát és szoftvert, a videomegfigyeléshez szükséges egyéb felszerelést tudnak vásárolni. A térség politikai és társadalmi feszültségei, fegyveres konfliktusai ugyanakkor kiszámíthatatlanná teszik ezt a piacot, így a kedvező kilátás könnyen ígéret maradhat.

Mobil megfigyelés
Az IHS szerint 2017-ben a videomegfigyelő rendszerekben telepített IP kamerák világszinten napi 59 petabájt adatmennyiséget fognak termelni, melynek kezelése, elemzése és tárolása óriási lehetőség az IT-vállalatok számára, és ez nem is kerüli el a figyelmüket. A digitális videomegfigyelő rendszerek piaca 2018-ra 28 milliárd dollárra nőhet, de a szállítói bevételek alapján már ma is nagyobb, mint az analóg megoldások piaca.

Érthető ez, mivel a digitális videomegfigyelő rendszerek számos előnnyel bírnak analóg társaikkal szemben. Utóbbiak méretezése például sokkal nehezebb és költségesebb, mint a hálózati kamerákra épülő, elosztott infrastruktúráé, amely ráadásul az IT-környezet szerves részét alkotja. Az egységes környezetben a végpontok felügyelete és az adatfolyam kezelése, továbbítása, tárolása, elemzése, a kinyert információk más rendszerekbe történő becsatolása is sokkal könnyebb. Az iparági szabványoknak, a virtualizációs és felhőalapú megoldásoknak köszönhetően a digitális videomegfigyelő rendszerek ráadásul jövőbiztosak, mind az új képességek hozzáadását, mind a gyorsan növekvő adatmennyiség kezelését tekintve.

Nem mellékes szempont az sem, hogy a virtualizációs és felhőalapú megoldásokkal a szervezetek a videomegfigyelés költséghatékonyságát is növelhetik. A digitális videomegfigyelő rendszer működtetéséhez szükséges szakértelem az IT-osztályon belül eleve adott, ami a megtakarítás további forrása lehet.

A mobilitás trendje a videomegfigyelés piacát sem hagyja érintetlenül, emelte ki az IHS 2015-re adott előrejelzésében. A londoni rendőrség tavaly 1 millió fontot költött a próbaprojektre, amelyben 500 darab, testen viselhető IP kamerával látta el a járőröket a város 10 kerületében.

Az Egyesült Államokban pedig több városban egyenesen elrendelték a rendőrök felkamerázását, miután a közelmúltban több, széles körben vitatott intézkedésük is fekete polgárok halálával végződött. A testen viselhető kamerák nemcsak az intézkedések alanyait védhetik a hatósági túlkapásoktól, hanem a különösen veszélyes környéken járőröző rendőrök személyes biztonságát is növelhetik, ezért az IHS szerint idén a megoldás szélesebb körű elterjedését fogjuk látni.

Lendületet vehet 2015-ben a beágyazott látás térhódítása is, amely a hálózati kamerákat nagy teljesítményű analitikai megoldásokkal társítva a környezetükben zajló eseményeket értelmező alkalmazásokat hívott életre. Beágyazott látással felruházott rendszerek figyelmeztetnek többek között az autópályára forgalommal szemben felhajtó járművekre és a repülőtereken gazdátlanul hagyott poggyászra is, de ebbe a kategóriába tartoznak az arcfelismerő, a kézmozdulatokkal vezérelhető rendszerek, valamint a kiegészített valóság (augmented reality) alkalmazásai is. Az idei évtől ezt a piaci szegmenst is nagyobb sebességre kapcsolják majd a gépkocsivezetőket támogató, fejlett rendszerek (advanced driver assistance system) és az önjáró autók.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A Project029 Magyarország Kft. közleménye
Bezár