Hirdetés
. Hirdetés

Biztonsági lapkát fejleszt Windows 10-hez a Microsoft

|

A cég Pluton projektje a CPU-ba integrálná a fejlett adatvédelmet. Speciális processzor kell hozzá, az AMD lehet az első, amelyik ilyennel piacra lép.

Hirdetés

Következő Windows PC-nk már esélyesen egy olyan fejlett biztonsági társprocesszorral lesz felszerelve, amely a hackerek ellen is védi adatainkat. Legalábbis ezt célozza a Microsoft Pluton projektje, amelyen az AMD-vel és az Intellel, valamint a Qualcommal közösen dolgoik a cég. Olyan x86 és ARM CPU-kat szeretnének kifejleszteni, amelyek integrálva tartalmazzák a biztonsági komponenst.

Hirdetés

Kissé leegyszerűsítve a Plutont a mai modern számítógépek egy részében megtalálható Trusted Platform Module (TPM) továbbfejlesztésének is tekinthetjük. A TPM-ek tárolják a biztonsági információkat az operációs rendszerről és engedélyezik például az olyan szolgáltatásokat, mint a Windows Hello. De a TPM-ek még mindig sebezhetők: kutatók kimutatták, hogy meghackkelhető az a sínfelület, amelyen keresztül a CPU kommunikál a TMP-mel.

És itt jön be a képbe a Pluton. A TPM CPU-ba integrálásával a Microsoft ki tudja zárni az ilyen támadásokat, így a Pluton-képes CPU-k hatásosan meg tudják védeni a hiteleső adatokat, titkosító kulcsokat és személyes információkat. Ha ez megvalósul, a megoldás az Apple és a Google T2 és Titan M biztonsági lapkáira hasonlít majd, de előnyeit a teljes Windows ökoszisztémában élvezni lehet.

A Microsoft szuperlatívuszokban beszél a társprocesszor által nyújtott plusz biztonságról. A cég szerint a hackerek még akkor sem tudnak semmiféle információt kinyerni a Plutonból,  ha vírust telepítenek a gépre, vagy fizikailag is hatalmukba kerítik az eszközt. A Microsoft azt állítja, hogy Pluton a jövő fenyegetései ellen is véd, és a Pluton CPU-k biztonságos kapcsolaton keresztül, követlenül a cég szerveiről kapják majd a firmware-frissítéseket.

Mivel a fokozott biztonságot egy speciális hardver komponens biztosítja, csak akkor használhatjuk ki a Pluton előnyeit, ha új lapkát veszünk. A Microsoft egyelőre nem tudja megmondani, mikor kezdik árulni a Pluton-képes CPU-kat, de az AMD mindenesetre bejelentette, hogy ő akar az első olyan x86 lapkagyártó lenni, amelyik ilyen CPU-kkal piacra lép.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.