Hirdetés
. Hirdetés

Csak év végén indul a Facebook legfelsőbb bírósága

|

A késlekedés viszont azt jelenti, hogy az amerikai választások alatt még nem ellenőrzi a bizottság az álhíreket terjesztő oldalakat, melyek négy évvel ezelőtt is komoly problémát okoztak.

Hirdetés

Pár hónapja érkezett a hír, hogy a Facebook felállít egy legfelsőbb bíróságot, mely képes ellenőrizni az oldalra felkerülő kétes tartalmakat, és szakértők segítségével döntést hozni, hogy azoknak van-e helyük az elképesztően sok felhasználót elérő közösségi portálon. A cég azonban most bejelentette: a bizottság csak ősz végétől kezdi meg a működését, ami azt jelenti, hogy az októberben esedékes amerikai választások alatt több, mint valószínű, hogy a már korábban is megbízhatatlannak bizonyuló moderátori rendszernek kell megbirkóznia a kampányokat kísérő álhír-förgeteggel.

Hirdetés

 A Facebook legfelsőbb bírósága ironikus módon a Twitteren jelentette be, hogy akármennyire is szeretnék már most elkezdeni a működést, hogy egy tisztább és biztonságosabb hellyé tegyék a nagyjából 2,5 milliárd felhasználóval rendelkező platformot, jelenleg az a legfőbb feladatuk, hogy létrehozzanak egy stabil intézményt, ami hosszú távon képes megfelelő döntéseket hozni.

Ez már csak azért is problémás, mert pár hónapon belül mindennél jobban szükség lenne arra, hogy egy független szervezet felügyelje a moderátorok munkáját, hiszen elkezdődik az amerikai elnökválasztás, ami már négy évvel ezelőtt is nagyüzemi szinten termelte ki az álhír portálokat és a félrevezető, féligazságokkal "tájékoztató" cikkek tömkelegét. Ilyen szintű terheléssel már akkor sem tudott megküzdeni a moderátorok és algoritmusok rendszere.

A hír hallatára több szervezet is nemtetszését fejezte ki, és sokan utalnak arra is, hogy a döntés azért született, mert a Facebook nem igazán akar elköteleződni a választások alatti cenzúra mellett, mivel ezzel politikai támadások céltáblájává válhatna. Márpedig most nagyon szükség lenne a cég részéről az erős kiállásra, mivel több vállalat is bojkottálja hirdetéseivel a platformot, amiért az nem volt hajlandó fellépni a gyűlöletbeszéddel szemben. Most tehát nagyon sok múlhat azon, hogy sikerül-e megfelelően kommunikálnia a cégnek, ugyanis ha továbbra is az eddigi lavírozást folytatja, gyorsan kihátrálhatnak mögüle a pénzesebb források, és az évtizedes tündöklésnek egy csapásra vége szakadhat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.