Hirdetés
. Hirdetés

Csendes lopásokra álltak át az internetes bűnözők

|

Újabban az a módi terjed az internetes csalók körében, hogy sok embertől lopnak kis összegeket. Az áldozatok nem jelentik a kárt a rendőrségnek, a tettesek így bűntetlenek maradnak, viszont összességében mégis vagyonokat keresnek.

Hirdetés

A COVID-19 járványt kihasználva egy új kiberbűnözési bűnözési forma terjed világszerte, amelynek neve "csendes lopás" (silent stealing), és lényege az, hogy a bűnözők nem nagy összegeket nyúlnak le, hanem csupán pár fontot, eurót, azt viszont rengeteg embertől.

Hirdetés

A technikára a Royal United Services Institute (RUSI) nevű brit agytröszt figyelt fel, amely szerint a módszer azért jövedelmező a bűnözők számára, mert a kárvallottak a szerény veszteséget kisebb valószínűséggel jelentik a hatóságoknak, és inkább rálegyintenek az ügyre, mintsem hogy a járvány kellős közepén a rendőrségre szaladgáljanak panaszukkal. A csalók így gyakorlatilag észrevétlenül ténykedhetnek, de mivel rengeteg  áldozatot kopasztanak meg, összességében mégis búsás haszonra tesznek szert.

A csalók kezére játszik, hogy egyre könnyebb az interneten olyan személyes adatokat vásárolni, amelyeket valamilyen korábbi adatlopásban szereztek meg a hekkerek, és ezen információk birtokában a bűnözők könnyen el tudják tulajdonítani áldozataik személyazonosságát. A járvány miatt ráadásul rengetegen dolgoznak otthonról, és ez halmozottan sebezhetővé teszi őket az internetes támadásokkal szemben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.