Hirdetés
. Hirdetés

Életeket menthet a magyar kontaktkövető app

|

A VírusRadart idáig 35 ezren töltötték le, de a COVID-19 járvány második hullámában remélhetőleg sokkal többen telepítik mobiljukra. A magyar fejlesztésű alkalmazást Palkovics László miniszter mutatta be.

Hirdetés

Bár a kontaktkövető alkalmazások megítélése világszerte nem egyértelmű, egyre bizonyosabbnak látszik,  hogy ha nem is csodaszerek, de eredményes kiegészítői lehetnek a hagyományos kontaktkutatásnak. A magyar kormány innovációs és technológiai minisztere most egy magyar fejlesztésű kontaktkövető appot ajánlott mindenki figyelmébe: Palkovics László úgy fogalmazott, hogy a VírusRadar a koronavírus-járvány második hullámában életeket menthet.

Hirdetés

A miniszter elmondta, hogy mivel a fiatalabb korosztály most ősszel még nagyobb arányban érintett a fertőzés terjedésében, a kontaktkutatást segítő VírusRadar használata most talán még fontosabb, mint tavasszal volt. A tárca számos kutatási projektet indított a vírus terjedésének megakadályozásáért, ezek egyike volt a VírusRadar. Az applikáció, amelyet május óta 35 ezren töltötték le, beazonosíthatóvá teszi azokat, akik a fertőzöttel huzamos ideig egy helyiségben tartózkodtak.

A szoftver Bluetooth-kapcsolatot felhasználva, folyamatosan rögzíti azoknak a készülékekmek az egyedi, titkosított azonosítóit, amelyek legalább negyed órán át, kétméteres közelségben vannak. Fertőzés esetén a felhasználó döntheti el, hogy megosztja-e a járványügyi szakemberekkel a mobil által rögzített adatokat. Az app jelenleg az Android-felhasználók számára hozzáférhető: őket a miniszter arra ösztönzi, hogy feltétlenül töltsék le telefonjukra.

A sajtótájékoztatón hangoztatták, hogy jelenleg 5,5 millióan használnak Magyarországon mobiltelefont, ebből hozzávetőlegesen 4 milliónál is több az androidos készülék, amelyeken az app használható. A 40 év alattiak gyakrabban mozdulnak ki otthonról, többekkel találkoznak, így szélesebb körben terjeszthetik a vírust, ez pedig felértékeli az eredményes kontaktkutatás jelentőségét, amelyben segítséget nyújthat a VírusRadar - hangzott el a bejelentésen.

Emellett felhívták a figyelmet a készülő KoronavírusInfó nevű appra is, amely tulajdonképpen a www.koronavirus.gov.hu weboldal mobilapp-formátuma. Ez nem csak naprakész és hiteles információkat tartalmaz a járványról, de push üzenetekben is jelzi az új adatok és hírek elérhetőségét. Elérhető már a Házi Karantén Rendszer nevű alkalmazás: ennek segítségével lehetséges távolról is ellenőrizni a karantén betartását.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.