Hirdetés
. Hirdetés

Europol: akinek nincs köze bűncselekményhez, annak törölni kell az adatait

|

Az Európai Unió adatvédelmi felügyelő szerve arra utasította az Europolt, hogy törölje az általa megszerzett, bűncselekményekkel bizonyítottan nem összefüggő személyes adatok óriási halmazát.

Hirdetés

Azokat a hat hónapnál régebbi adatkészleteket, amelyek nem soroltak be az érintettség alá, törölni kell. "Ez azt jelenti, hogy az Europol többé nem őrizheti meg hosszú időn keresztül, határidő nélkül olyan személyek adatait, akik nem kapcsolódnak bűncselekményhez vagy bűncselekménnyel kapcsolatos tevékenységhez" - közölte az európai adatvédelmi biztos.

Az európai adatvédelmi biztos (EDPS) vizsgálata az Europol érzékeny adatok kezelési gyakorlatával kapcsolatban 2019 áprilisában kezdődött. A hatóság megállapította, hogy az érintettek kategorizálása nélküli nagy mennyiségű adat tárolása veszélyezteti az egyének alapvető jogait, és tömeges megfigyeléssel ér fel. A The Guardian szerint az adatbázis legalább négy petabájtot tartalmaz.

Hirdetés

Emellett a határozat hat hónapos megőrzési időszakot is előírt a személyes adatok szűrésére és kinyerésére. Emellett egy évet adott a határokon átnyúló bűnüldöző szervnek, hogy megfeleljen a követelményeknek, és felülvizsgálja adatbázisát, és esetlegesen eltávolítsa azokat az információkat, amelyek nem kapcsolhatók egy bűnügyi nyomozáshoz.

"A nagy adathalmazok előzetes elemzésére és szűrésére rendelkezésre álló hat hónapos időszaknak lehetővé kell tennie az Europol számára, hogy megfeleljen az Europol technikai és elemzési támogatására támaszkodó uniós tagállamok operatív igényeinek, miközben minimálisra csökkenti az egyének jogaira és szabadságára jelentett kockázatokat" - mondta Wojciech Wiewiórowski, az európai adatvédelmi biztos a The Hacker News szerint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.