Hirdetés
. Hirdetés

Ezer sebből vérző IT-biztonság

|

Ha nem alapozzuk meg idejekorán az IoT-hálózatok biztonságát, a problémákat később nehéz lesz orvosolni.

Hirdetés

Hatalmas üzletnek ígérkezik a dolgok internete, hiszen egyes becslések szerint a következő évtizedben az IoT-eszközök száma akár az ezermilliárdot is elérheti a földgolyón. Ennek megfelelően a gyártóktól a hálózati szolgáltatás-ellátókig sokan sok pénzt fektetnek bele, ám ahhoz, hogy befektetéseik termőre forduljanak, a jelenleginél sokkal nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a biztonság kérdésére, derült ki a San Diegó-i Security of Things World előadásaiból.

Hirdetés

Kísért a múlt
Az IoT-technológia lényege a hálózati kapcsolatokban rejlik, szögezte le a konferencia egyik szekcióülésén Jamison Utter, a Palo Alto Networks üzletfejlesztési szakembere, aki szerint az IoT-eszközök a vállalatok számára azért válhatnak értéknövelő tényezővé, mert egymással és velünk is kommunikálnak.

Ugyanakkor a sajtót a fogyasztási eszközökkel kapcsolatos izgalmas hírek uralják, és az átlagember nem is sejti, hogy az IoT-technológia milyen hatalmas mértékben alakítja át a gyárakat, ahol már a közeljövőben is tömegesen jelennek meg a robotok és a szenzorok, és minden IoT lesz, vagyis szoros kapcsolatban áll egymással.

Az a tény, hogy az IoT-nek komoly biztonsági vonatkozásai vannak, régóta ismert. Utter szerint a helyzete azonban kísértetiesen emlékeztet a Windows 95-ére, amely megjelenésekor ezer sebből vérzett egyszerűen azért, mert tervezésénél elmulasztották az első pillanattól figyelembe venni a biztonság szempontjait.

Nincs egységes recept
Lényegét tekintve az IoT-biztonság nem különbözik más számítógépes eszközök biztonsági kérdéseitől, véli Utter, viszont a problémát bonyolítja, hogy nagyszámú, jellegében is igen sokféle eszközzel kell számolni.

Vegyünk egy egyszerű példát: vajon elfogadhatónak tartanánk egy ajtónyitó szenzornál ugyanazt a biztonságot, mint amit egy autónál? Nyilván nem - a megvédendő érték a két esetben messze nem ugyanakkora, tehát az alkalmazandó megoldás is eltérő lesz. Mindez azt jelenti, hogy az IoT-hálózatok különböző elemeinél a biztonsági megoldások egyfajta "patchworkjére" kell felkészülnünk, és ez a sokféleség fogja meghatározni a jövő IoT-biztonságát. Ebből viszont az következik, hogy a biztonság kérdését nem lehet kizárólag az egyes eszközök fejlesztőire hagyni, hiszen az IoT-hálózatban minden mindennel összefügg, tehát a biztonsági szakemberek részéről is holisztikus megközelítésre lesz szükség a helyzet kezeléséhez.

A védelem ára
Nem csupán szemléletbeli, hanem súlyos pénzügyi vonatkozásai is vannak a biztonság kérdésének, tudniillik a kritikus végpontokat megfelelő beruházások nélkül nem lehet hatásosan megvédeni. Ha viszont például egy fuvarozócégnek az IoT-végpontok megvédése túl sokba kerül, az tönkreteheti a vállalkozás versenyképességét, illetve a biztonsági kérdések elhanyagolására csábít, ami a dolgok internetének világában életveszélyes lehet.

Beruházásokra kényszerülnek a mobiladatok továbbítását végző cégek is. Ki kell venniük a részüket az adatok megtisztításából, a rosszindulatú eszközök blokkolásából és a hálózati biztonságot szavatoló más tevékenységekből. Nem háríthatják el a felelősséget azzal, hogy csupán továbbítják az adatokat: felelnek a hálózatok biztonságos működéséért is.

Átláthatóság, elemzés, automatizálás, konzisztencia
Utter szerint az IoT-biztonság négy pilléren nyugszik. Az első az átláthatóság: nem elég ismernünk, milyen eszközök működnek a hálózatban, azt is tudnunk kell, ezek az eszközök ténylegesen mit csinálnak, és ki az, aki az általuk továbbított adatokat fogadja. Vagyis pontosan tisztában kell lennünk azzal, mi zajlik a hálózatunkban, hívja fel a figyelmet a szakértő.

A második pillér az elemzés: az intelligens vállalatoknál különböző üzleti folyamatok kapcsán ez már jó ideje folyik, aligha okozhat gondot tehát kiterjesztése a biztonságra.

A harmadik pillér az automatizálás, ami rengeteget segíthet abban, hogy csökkenjenek az IoT-hálózatok kezelésével kapcsolatos munkaterhek.

Végül az utolsó pillér a konzisztencia. A fő gond itt a szabványok már említett "patchwork" jellege. Utter szerint ahhoz, hogy az IoT-biztonságot ugyanarra a szintre emeljük, mint a pénzügyi vagy PCI-rendszerekét, meg kell teremteni az IoT-hálózaton belüli hálózatok és végpontok konzisztenciáját.

A vállalatok azonban maguk is sokat tehetnek saját IoT-hálózataik biztonságáért azzal, hogy biztonságtudatos gyártót választanak. A gyártóknak pedig meg kell érteniük, hogy érdekeltek a biztonság fejlesztésében, mert ez hosszútávon a piaci pozícióikat is javítja.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.