Hirdetés
. Hirdetés

Ezért jelent az ERP-szoftver biztonsági kockázatot

|

A kiberbűnözőknek elég csak egy rendszert kell feltörniük ahhoz, hogy hozzáférjenek a szervezet összes adatához és erőforrásához.

Hirdetés

A vállalatirányítási (ERP) szoftverek lehetővé teszik, hogy a cég gyakorlatilag minden erőforrást és műveletet megszervezzen és kezeljen a szervezetén belül. De az integráltság, amely megkönnyítheti a vállalati csapatok munkáját, a kiberbűnözők számára is könnyű hozzáférést teremthet a legfontosabb adatokhoz. A legrosszabb forgatókönyvek elkerülése érdekében fontos megérteni, hogy melyek az ERP-rendszerekre jellemző leggyakoribb biztonsági réseket.

A COVID-19 világjárvány kitörését követően a távmunka kiterjedésével egyre több szervezet vezetett be ERP-rendszert, hogy összekapcsolja csapatait és a munkafolyamatait. Ez azonban biztonsági kockázatot jelent, mivel a rendszer integrálja az összes üzleti eszközt.

Hirdetés

Ebből következik, hogy a kiberbűnözőknek csak ezt az egyetlen rendszert kell feltörniük ahhoz, hogy hozzáférjenek a szervezet összes adatához és erőforrásához. Az ERP-szoftveren belüli sebezhetőségek az egyes adatforrások eszközei elleni támadásokhoz vezethetnek az egyes elérhető részlegekből, ami széles körű adatsérüléshez, lopásokhoz és veszteségekhez vezethet.

A hackerek az ERP-infrastruktúra sebezhetőségeit is kihasználhatják azáltal, hogy rosszindulatú szoftverekkel fertőzik meg a vállalat hálózatait. Az ERP-rendszer nagyon értékes célpont a hackereknek, akik nagyobb erőfeszítéseket is tesznek az infrastruktúra megtámadására.

Gyakori ERP sebezhetőségek

Az ERP-rendszereknek biztonságosnak kell lenniük a kibertámadások ellen, de sok ilyen rendszernek sok ponton gyenge a védelme, ami veszélynek teszik ki a szervezeteket. Ám van néhány stratégia, amely segít minimalizálni a kockázatot és megelőzni a támadásokat. Ezeket a CIO Insight össze is foglalta.

A rendszer összetettsége

Az ERP-eszközök több részleg különböző folyamatait kötik össze egy munkakörnyezetben. Emellett gyakran a felhasználók egyedi igényeit is igyekeznek kielégíteni konfigurálható beállításokkal és testreszabási lehetőségekkel. Ez előnyös lehet a vállalati technológiai szoftverekben és technikában jártas felhasználók számára.

A legtöbb szervezet esetében azonban nem minden felhasználó érzi magát komfortosnak az ilyen szoftverek között. Ez pedig olyan felhasználói hibákhoz vezethet, amelyek károsíthatják az infrastruktúra biztonságát, és kiberbiztonsági sebezhetőségeket eredményezhetnek. Ezért az ERP-rendszerek bevezetésekor az összes felhasználó megfelelő képzése alapkövetelmpény.

Hozzáférési jogok

A külső adatforrások és a harmadik féltől származó eszközök ERP-rendszerrel való egyesítése biztonsági kockázatokat okozhat, ha a hozzáférési jogok nincsenek megfelelően konfigurálva. A teljes körű hozzáférési jogok kiszolgáltatottá tehetik rendszert az infrastruktúrához hozzáférő külső eszközökről indított támadásokkal szemben.

Emellett számos ERP-eszköznek vannak hozzáférési szerepkörei és jogosultságai, amelyek meghatározhatják, hogy mely felhasználók milyen információkhoz férhetnek hozzá a rendszeren belül. A vezetőknek körültekintően kell eljárniuk a szerepkör- és jogosultsági beállítások konfigurálásakor, hogy az adatok biztonságban legyenek.

Késleltetett frissítések

Az ERP-rendszer frissítéseit automatikusan kell végrehajtani az elavult szoftverekkel kapcsolatos kockázatok minimalizálása érdekében. A szoftverfrissítések általában a rendszer gyengeségeit és ismert sebezhetőségeit kezelik. Ezért a nem frissített rendszerek a kibertámadások elsődleges célpontjai. Fontos, hogy a cégek olyan ERP-megoldásokat válasszanak, amelyek képesek automatikus frissítéseket végrehajtani, hogy elkerüljék ezt a biztonsági kockázatot.

Megfelelési problémák

A szervezetek eleve nem bízhatnak abban, hogy az ERP-eszközökben foglalt biztonsági intézkedések megóvják a hálózatukat és adataikat. Ezeknek a beépített biztonsági funkcióknak meg kell felelniük a biztonsági szabványoknak ahhoz, hogy megfelelően védjék az ERP-infrastruktúrát.

Ez magában foglalhatja a PCI-DSS követelményeket, titkosítási módszereket, ISO 27001 tanúsítványokat és egyéb biztonsági eljárásokat, különösen a hitelkártyaadatok használatát igénylő vállalkozások esetében. Szervezetük és csapattagjaik biztonsága érdekében a felhasználóknak igyekezniük kell olyan ERP-eszközöket választani, amelyek megfelelnek ezeknek az előírásoknak.

A felhőalapú ERP-rendszerhez való hozzáférés

A felhőalapú ERP-megoldások olyan funkciókat kínálnak, mint az automatikus frissítések és a harmadik féltől származó eszközökkel való egyszerű integráció. A felhőalapú ERP-eszközök azonban az internetre kapcsolódnak, ami azt jelenti, hogy nagyobb biztonsági kockázatot jelentenek az interneten elérhető adatok esetében.

A hatékony felhőalapú ERP-biztonság a sebezhetőség elkerülése érdekében a hozzáférést olyan felhasználókra korlátozhatja, akik a hálózatot biztonságosan el tudják érni vállalati VPN-kapcsolattal vagy tűzfalvédelemmel. A szervezetek privát felhőket is használhatnak, amelyek gyakran jobb fiókbiztonsági felügyelettel üzemelnek, és kevesebb belépési pontot hagynak a kiberbiztonsági fenyegetések számára.

Rendszerengedélyezés

Minél több felhasználónak van hozzáférése az ERP-adatkészletekhez és a rendszer jogosultságaihoz, annál valószínűbb, hogy a megoldást feltörik. Minden egyes felhasználói fiók lehetőséget ad a hackerek számára, hogy az ERP-megoldáson keresztül bejussanak a hálózatába. Ezért a szigorú engedélyezési beállítások érvényesítésével csökkenthető a felhasználói fiókokból eredő potenciális sebezhetőségek száma.

Egyfaktoros hitelesítés

A jelszavakat komolyan kell venni a szervezet adatainak védelme érdekében. A felhasználói jelszavaknak összetettnek kell lenniük és szükség van a rendszeresen frissítésükre is a hackerekkel szembeni biztonság érdekében.

Számos vállalati szoftverrendszer azonban csak egyfaktoros hitelesítést kíván a felhasználói fiókokba való belépéshez. Sokkal biztonságosabb módszer lenne a szervezet védelmére, ha olyan rendszert választana, amely többfaktoros hitelesítést (MFA) igényel. A hitelesítés hozzáadott rétege segít az egyes felhasználók személyazonosságának ellenőrzésében, így csak a megfelelő személyek férhetnek hozzá az ERP-rendszerhez.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.