Hirdetés
. Hirdetés

Hackerek megkongatták a bécsi Stefanskirche harangját

|

Az interneten keresztül tudták megrángatni a harangköteleket.

Hirdetés

Március 16-án éjjel 2 óra körül hackerek kongatták meg a bécsi Szent István-székesegyház harangját. A katedrális papja csak 20 perc múlva tudott véget vetni a kéretlen zenebonának.

A templom harangjai több lakót is felébresztettek álmukból, mielőtt csaknem 20 perc után Toni Faber, a székesegyház papja egy táblagép segítségével kikapcsolta volna őket. Először azt feltételezték, hogy számítógépes hiba történt, de aztán kiderült, hogy a Szent István-székesegyház informatikai rendszerei elleni támadásról van szó. Erről a Kurier című osztrák lap számolt be először.

Hirdetés

A támadók az innsbrucki harangtársaság távoli karbantartási kapcsolatán keresztül jutottak hozzá a harangoki vezérléséhez. A hozzáférés valószínűleg a tűzfal megfelelő nyitott portjain keresztül történt. A jelentés szerint ezt mára kijavították, a harangok már nem csatlakoznak közvetlenül az internethez, hanem csak a belső virtuális magánhálózaton (VPN) keresztül érhetők el - számolt be a Golem.de.

Korábban láthatóan könnyű dolguk volt a támadóknak, és az interneten keresztül tudták "megrángatni a harangköteleket". A behatolók pontosan hajnali 2 óra 11 perckor a déli toronyban megkongatták a fesztiválharangok tizenegy tagját. Ezt követték a barokk harangok az északi Heidenturmban.

A templom leghíresebb harangja a Pummerin nem csatlakozik a hálózathoz, így azt nem tudták megkongatni. Pedig ez a világ hatodik legnagyobb lengőharangja, ami a legnagyobbat szólt volna. A kongatás hajnali 2:34-kor ért véget ért - mondta Faber.

"Elnézést kérünk mindenkitől, akit ez felébresztett. Ennek soha többé nem szabad megtörténnie" - mondta a Bécsi Főegyházmegye szóvivője. A Kurier szerint nem egyedülálló esetről van szó. Hasonlóval már találkoztak a bécsiek, amikor egy villámcsapás beindította a harangokat a katedrálisban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.