Hirdetés
. Hirdetés

Túl kövér, hogy elmenekülhessen?

|

Furcsa védekezéssel élt a MegaUpload file-csere oldalt üzemeltető ügyvédje, hogy kiszabadítsa ügyfelét a rácsok mögül. Valamint: az FBI hackervadászatát segíti a hanglemezkiadók szervezete.

Hirdetés

Az amerikai hatóságok 2011. január 19-én, egy nappal a tervezett kalózkodás elleni intézkedések okán zajló online tiltakozások után hozták nyilvánosságra, hogy leállították a világ egyik legnagyobb fájlmegosztó oldalát. A vádak szerint a MegaUpload az oldalon megosztott jogsértő fájlokkal több mint 500 millió dolláros kárt okozott a jogtulajdonosoknak.

A BBC News beszámolója szerint az akció során a hatóságok Új-Zélandon őrizetbe vették az oldal két alapítóját, valamint amerikai irodájukban két alkalmazottat is letartóztattak. A nyomozók szerint a MegaUpload üzemeltetői aktívan támogatták a jogsértő fájlok megosztását, és ösztönözték felhasználóikat, hogy a letöltésre mutató linkeket harmadik oldalon terjesszék. A TorrentFreak szerint az akciót jelentős online felháborodás követte, elsősorban azért, mert a tárhelyszolgáltatót számos felhasználója legális, személyes használatú fájlok tárolására és megosztására használta, amelyekhez immáron nem tudnak hozzáférni.

A hatósági akcióra válaszul az Anonymous hacker csoport feltörte és ideiglenesen elérhetetlenné tette az Igazságügyi Minisztérium, a Universal Music cégcsoport, az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) és az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) honlapját is. A hírek szerint a Fehér Ház weboldala elleni támadásra is kísérletet tettek, de az oldal működését nem sikerült a többi érintettével együtt megakasztani.

A The Hollywood Reporter híre szerint az MPAA közleményt adott ki az ügyben, amelyben támogatásáról biztosította az amerikai hatóságokat, továbbá jelezte, minden lehetséges eszközzel segíteni kívánja a nyomozókat a felelősök megtalálásában. A filmes jogvédő szervezet sajnálatosnak nevezte, hogy egyes csoportok épp a szólásszabadság jelszava alatt próbálják meg elhallgattatni azon gondolatokat és eszméket, amelyekkel nem értenek egyet. Az MPAA hangsúlyozta, a film- és televízió ipar mindig is kiállt a szabad véleményalkotás joga mellett, és mélyen elítélte azokat, akik az eltérő vélemények kifejezésének gátat szabtak. Mint írják, az internet a kreativitás, innováció és szólásszabadság alapvető terepe, amelyet fenn kell tartani, és ahol véleményük szerint a szerzői jog védelme és a szólás szabadsága nem zárja ki egymást.

Rácsok mögött
Amint arról a HENT hírlevele beszámolt, a hétfői bírósági meghallgatáson az eljáró bíró nem engedte óvadék ellenében szabadlábra helyezni az amerikai hatóságok által múlt héten lekapcsolt MegaUpload portál Kim Dotcom nevű alapítóját. A bíró szerint a Németországból származó férfi esetében fennáll a veszélye annak, hogy megpróbálná elhagyni az országot, a gyanúsított ugyanis több ország, eltérő névre kiállított útlevelével és több lakhellyel is rendelkezik. A meghallgatáson önmagát ártatlannak valló Dotcom ügyvédje azzal érvelt, védence útleveleit elkobozták, bankszámláit befagyasztották, így ha akarna, sem tudna elmenekülni. Az ügyvéd Dotcom közel 2 méteres testmagasságára és jelentős túlsúlyára utalva hozzátette, a férfi egyébként sem az a típusú személy, aki észrevétlenül ki tudna csúszni a hatóságok kezei közül. A bíró ezen érvelés ellenére, az ügy komplikáltságára hivatkozva elutasította a szabadlábra helyezési kérelmet, hozzátéve, hogy a hét közepén írásos határozatot tesz közzé a kérdésben.

kim dotcom, megaupload
kim dotcom, megaupload

Kim Dotcom, a MegaUpload alapítója és vezetője

Az Egyesült Államok illetékes szervei már kérték Dotcom kiadatását, de elképzelhető, hogy Új-Zélandon is bírósági eljárás indul ellene, felmerült ugyanis annak a lehetősége is, hogy a férfi nem jogszerűen tartózkodik az országban.

Szövevényes szálak
A hétvége során újabb információk derültek ki a MegaUpload elleni hatósági akció részleteiről is. A Billboard értesülései szerint, bár a portál Hongkongból üzemelt, Dotcom pedig Új-Zélandon élt, az amerikai hatóságok azért kezdeményezhették az akciót, mert a portálra feltöltött illegális tartalmak egy részét Virginia államban működő szervereken tárolták. A zenei hírportál szerint Dotcom letartóztatásának körülményei alátámasztani látszanak az amerikai hatóságok azon vádpontját, amely szerint a férfi több tíz millió dollárt keresett a weblap irányításával. A razzia során ugyanis az új-zélandi hatóságok fegyvereket, műkincseket, 8 millió dollár készpénzt és 5 millió dollár értékű luxusautót is lefoglaltak. A Yahoo News szintén több millió dollár értékben felújított ingatlanról, milliós befektetésekről, nagyszámú luxusautóról és pazarló, kicsapongó életmódról ír.

A TorrentFreak mindemellett arról számol be, hogy az ügy kapcsán két további letartóztatás is történt, mégpedig Európában: Szlovákiában egy grafikust, Észtországban egy programozót vettek őrizetbe, akiknek tevékenysége kapcsolatba hozható a MegaUploaddal.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.