Hirdetés
. Hirdetés

Így kerülheti el, hogy nagy bajok érjék a Facebookon

|

A Kaspersky Lab által készített kvíz kimutatta, hogy a közösségi oldalak használóinak közel egyharmada mindenkivel megosztja a posztjait, bejelentkezéseit és más személyes információit, nem csupán a barátaival.

Hirdetés

Ez szélesre nyitja az ajtót a kiberbűnözőknek a támadáshoz, mivel a felhasználók továbbra sincsenek teljesen tisztában azzal, hogy személyes információik mennyire nyilvánosak ilyen esetekben.

Annak ellenére, hogy az internethasználók több mint háromnegyedének (78 százalék) van közösségi média fiókja, a kvíz megmutatta, hogy a felhasználók egyáltalán nincsenek tudatában annak, hogy miképpen használják a közösségi hálózatokat. A kvíz válaszadói közül tízből egy (9 százalék) nem gondolja, hogy a baráti körén kívüliek láthatják az oldalait és posztjait, így megkönnyíti, hogy személyes információi rossz kezekbe kerüljenek, vagy kiberbűnözők személyazonosság-lopásra, illetve pénzügyi csalásra használják fel azokat.

A kutatás továbbá megállapította, hogy a felhasználók komoly veszélybe sodorják magukat, amikor barát felkéréseket fogadnak el: meglepő módon 12 százalékuk ismerte el, hogy bárkit hozzáad a barátlistájához, függetlenül attól, hogy ismeri-e az illetőt vagy nem. A felhasználók közel harmada (31 százaléka) szintén elfogad felkéréseket olyan emberektől, akiket nem ismer, holott ez még több ismeretlen - köztük kiberbűnözők - számára teszi elérhetővé a rá vonatkozó információkat. Amikor a "barátok" iránti bizalomra került sor, a megkérdezettek negyede (26 százalék) válaszolta, hogy habozás nélkül kattintana egy olyan hivatkozásra, amelyet valamelyik ismerőse küldött, anélkül, hogy megkérdezné, mi az, vagy arra gondolna, hogy esetleg a küldő fiókját feltörték.

"A közösségi médiát használók veszélyes játékot űznek azzal, hogy nem hozzáértőként viselkednek, és ezáltal egyszerű hozzáférést biztosítanak idegenek számára személyes adataikhoz és információikhoz. Mivel a közösségi média profilok betekintést engednek a magánszféránkba - kezdve a születésnapoktól a címeken át az utazási tervekig - egy kiberbűnözőnek nem kerül nagy fáradtságába, hogy értékes információkat kutasson és használjon fel, vagy ellopja a személyazonosságunkat haszonszerzési célból. Ez pedig még egyszerűbbé válik számára, ha feltétel nélkül a barátunkká fogadjuk." - mondta David Emm, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója.

Annak érdekében, hogy közösségi megosztásaik ne tegyék ki őket veszélyeknek, a Kaspersky Lab azt javasolja az internetezőknek, körültekintően válasszák meg, hogy kikkel barátkoznak, és kikben bíznak meg ezeken az oldalakon, ugyanis nem minden az, aminek látszik. Ha kétségei vannak, ne fogadja el a barát felkéréseket, és ne kattintson olyan hivatkozásokra, amelyeket nem várt. Az is lényeges, hogy az adatvédelmi beállításokon belül a fiókok legyenek a legmagasabb biztonsági szintre állítva annak érdekében, hogy csak az igazi barátaival ossza meg az állapotfrissítéseit.

Az éberség mellett egy megfelelő biztonsági szoftver lehetővé teszi, hogy megvédje digitális életét az internetes fenyegetésekkel szemben, valamint biztosítsa magánszférájának védelmét és személyazonosságának a megőrzését.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.