Hirdetés
. Hirdetés

Így törik fel a hackerek a jelszavakat

|

A bejelentkezési adatok ellopására szakosodott kiberbűnözők minden korábbinál több lopott jelszóhoz és jobb jelszófeltörő programokhoz férnek hozzá.

Hirdetés

Szakértők egyetértenek abban, hogy már rég elmúltak azok az idők, amikor elegendő volt csupán a jelszavas védelem. Erősen ajánlott olyan biztonságosabb hozzáférési módszerek alkalmazása, mint a többfaktoros azonosítás, a biometria és az egyszeri bejelentkezéses rendszerek. A legfrissebb Verizon Data Breach Investigations Report jelentés szerint a hackerek által végrehajtott adatlopások 81 százalékát lopott jelszavakkal követték el, vagy az áldozatok gyenge jelszavakat használtak.

Hirdetés

Az alábbiakban áttekintünk két manapság használatos jelszófeltörési módszert. Hogy a kiberbűnözők melyiket alkalmazzák, nagymértékben függ attól, hogy a kiszemelt áldozat vállalat, magánszemély vagy a nagyközönség, az eredmény azonban általában ugyanaz.

Jelszavak kinyerése hashelt jelszófájlokból
Ha egy vállalat összes jelszavát egyszerre törik fel a hackerek, akkor egy jelszófájlhoz sikerült hozzájutniuk. Egyes szervezetek egyszerű szöveges fájlban tárolják a jelszavakat, a biztonságukra gondosabban ügyelő cégek azonban általában hashelt (titkosított) formában tárolják a jelszavaikat. Hashelt fájlokat használnak a jelszavak megvédésére a domain vezérlőknél, az LDAP és Active Directory vállalati hitelesítési platformoknál és sok más rendszernél. Szakértők szerint ezek a hash fájlok, beleértve a salted (sózott) hasheket is, már nem nagyon biztonságosak. A hashek összekeverik a jelszavakat oly módon, hogy azok ne legyenek többé visszanyerhetők. Jelszóellenőrzéskor a bejelentkezést felügyelő rendszer összekeveri a felhasználó által megadott jelszót, és összehasonlítja a jelszófájlban tárolt, korábban hashelt jelszóval.

A hashelt jelszófájlt megszerző hackerek úgynevezett szivárvány táblák segítségével, egyszerű keresésekkel fejtik meg a hasheket. Ugyancsak vásárolnak speciálisan jelszófeltörésre kifejlesztett hardvert, vagy a művelethez saját vagy bérelt bothálózatot használnak.

A jelszófeltörési szakértelemmel nem rendelkező támadók erre szakosodott külső szolgáltatókat is igénybe vehetnek, amelyeket néhány órára, néhány napra vagy néhány hétre lehet kibérelni. Ha rászánják a szükséges időt és erőforrásokat, bármely jelszót fel tudnak törni. Ma már nem tart évmilliókig a korábban biztonságosnak tartott, hashelt jelszavak feltörése. Szakértők szerint a manapság használatos jelszavak 80-90 százaléka 24 órán belül feltörhető. Különösen igaz ez az emberek által készített (nem pedig számítógépek által véletlenszerűen generált) jelszavakra.

Az ellopott hash fájlok kivételesen sebezhetők, mert a feltörést a támadó számítógépén lehet elvégezni. Nincs szükség a próba jelszó tesztelésére a feltörni kívánt webhelyen vagy alkalmazásban.

Bothálózattal végrehajtott nagyszabású támadások
A sok felhasználóval rendelkező, nagyméretű nyilvános weboldalak elleni támadások esetében bothálózatokat használnak a hackerek a felhasználónevek és jelszavak különféle kombinációinak a kipróbálásához. A művelethez a más weboldalaktól ellopott bejelentkezési adatokat és az emberek által leggyakrabban alkalmazott jelszavak listáját használják. Szakértők szerint ezek a listák ingyenesen vagy olcsón hozzáférhetők, és tartalmazzák az internetezők 40 százalékának a bejelentkezési adatait.

A korábbi nagyszabású adatlopási incidensek (például a Yahoo ellen végrehajtott támadás) lehetővé tették hatalmas méretű adatbázisok létrehozását, amelyeket a kiberbűnözők felhasználhatnak tevékenységükhöz. Ráadásul a listákon szereplő jelszavak gyakran sokáig használhatók maradnak, mivel az emberek közül sokan még akkor sem változtatják meg a jelszavukat, amikor kiderül, hogy egy általuk használt online szolgáltatásról milliószámra loptak el bejelentkezési adatokat hackerek.

Ha például egy hacker bankszámlákhoz akar hozzáférni, és ugyanannál a számlánál többször is próbálkozik, ez riasztást vált ki a pénzintézetnél, és zárolják a hozzáférést vagy más óvintézkedést alkalmaznak. Ezért aztán a hacker csak egyszer próbálkozik minden egyes fióknál, amelyekbe egy gyakran használt jelszóval kísérel meg belépni, így minden egyes számla esetében csak egyetlen sikertelen próbálkozást fog észlelni a bank rendszere.

Ezt követően a hacker vár néhány napot, majd egy másik elterjedten használt jelszóval próbálkozik az összes számlánál. És mivel a művelethez több milliónyi feltört számítógépből álló bothálózatot használ, a próbálkozások nem ugyanarról a gépről érkeznek.

Az iparág igyekszik védekezni a támadások ellen: a kétfaktoros azonosítás kezd elterjedtté válni a felhőszolgáltatóknál, a pénzügyi szolgáltatóknál és a nagyobb online kereskedőknél. Ugyancsak jó hasznát veszik a csalások megakadályozására a biometikus azonosítási módszereknek, valamint az ellopott bejelentkezési azonosítókkal való hozzáférést megakadályozni hivatott viselkedéselemzésnek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.