Hirdetés
. Hirdetés

Így válasszunk adatközpontot

|

Alaposan nézzünk utána a jelöltek előéletének, pénzügyi helyzetének, fizikai infrastruktúrája állapotának, valamint biztonsági és támogatási szolgáltatásai minőségének.

Hirdetés

Midőn elérkezünk a kritikus döntéshez, hogy mely szolgáltató adatközpontjában helyezzük el a vállalat szervereit, több szempontot kell alaposan mérlegelnünk. A megbízható adatközpont biztosítja a számítógépek számára a folyamatos üzemeléshez szükséges energiát és hűtést, az állandó elérhetőséget, valamint az üzleti adatok megfelelő védelméhez szükséges biztonsági szolgáltatásokat. Ahogy azonban az élet minden területén lenni szokott, a valóságban az ideálistól igencsak eltérő színvonalú szolgáltatásokkal találkozhatunk, és ha el kívánjuk kerülni az üzleti tevékenységet negatívan befolyásoló üzemeltetési problémákat, mindenre kiterjedően érdemes tájékozódnunk a lehetséges jelöltek előéletéről, működéséről, szolgáltatásának minőségéről.

Tanulmányában a CyrusOne részletesen leírja az adatközpont-választás során figyelembe veendő kritikus fontosságú értékelési szempontokat, amelyek segítségével sikeresen megoldható ez a nagy körültekintést igénylő, egyáltalán nem egyszerű feladat. A tanulmány alapján összefoglaljuk, mire kell feltétlenül odafigyelni az adatközpont-szolgáltató kiválasztásakor.

Mindenekelőtt azonban tekintsük át, milyen kockázatokkal nézünk szembe, amikor külső cégre bízzuk értékes erőforrásainkat. Az elsőszámú kérdés, amely minden adatközpontot választó vállalat esetében felmerül: mennyire lesznek biztonságban az üzletileg kritikus adataink és informatikai infrastruktúránk ennél a szolgáltatónál? Szakértők szerint háromféle kockázatot kell vizsgálni: a szerverek és adatok elvesztésének kockázatát természeti csapás vagy ember által okozott katasztrófa esetén; az adatok elvesztésének kockázatát az adatközpont berendezésének meghibásodása miatt; valamint az adatok elvesztésének kockázatát a rendszerbe való külső behatolás (kibertámadás) miatt.

Iparági tapasztalat, pénzügyi stabilitás
Minthogy hosszú évekre rá akarjuk bízni a kiszemelt szolgáltatóra informatikai rendszereink működtetését, a CyrusOne szakértői szerint olyan céget érdemes választani, amely legalább tízéves fennállással bizonyította életképességét. Rendelkezzen több adatközponttal, minél többet üzemeltet ugyanis, annál komolyabb szereplőnek tekinthető. A jelöltektől kérjük el ügyfeleik listáját, továbbá nézzünk utána az ügyfelek ajánlásainak és az álaluk készített esettanulmányoknak. Jó jel, ha az ügyfelek között találhatók nagyvállalatok, mert azok nagy valószínűséggel alapos előzetes vizsgálatnak vetették alá a szolgáltatót. Kérdezzük meg, vannak-e az ügyfelek között a mi iparágunkban tevékenykedő cégek, mert akkor minden bizonnyal jobban ismerik már a speciális igényeinket. Ugyancsak nézzünk utána, hogy a szolgáltató rendelkezik-e olyan stratégiai partnerekkel, amelyeknek a mi vállalatunk is jó hasznát veheti. Például egy felhőszolgáltató a partnerkapcsolat keretében infrastruktúra mint szolgáltatás megoldást nyújthat számunkra.

Szintén nagyon fontos meggyőződnünk arról, hogy az adatközpont-szolgáltató rendelkezik-e a hosszú távú működés biztosításához szükséges pénzügyi háttérrel, nagy kockázattal jár ugyanis olyan vállalattal szerződni, amely pénzügyi kötelezettségeinek nehezen vagy egyáltalán nem tud eleget tenni. Érdemes utánanézni annak, hogy a szolgáltató kötött-e biztosítást, amely nagyobb katasztrófa esetén fedezi a veszteségeit. Ha ilyennel nem rendelkezik, nagy valószínűséggel csődbe megy, ha valamelyik létesítményét károsodás éri. Meg kell továbbá kérdezni a jelölttől, hogy üzleti tevékenységének hány százalékát fogja lefedni a nekünk nyújtandó szolgáltatás. Ha például ez az arány 50 százalék körül van, jó eséllyel kaphatunk árengedményt. Ebben az esetben viszont előfordulhat, hogy jelentős kapacitásbővítési szándékunk megoldhatatlan feladat elé állítja majd a szolgáltatót.

 

Fizikai infrastruktúra és biztonság
Elvárható követelmény az adatközpontokkal szemben a megerősített szerkezetű építmény, amely ellenáll a környékre jellemző esetleges természeti katasztrófáknak. Ugyancsak elengedhetetlen a megbízható tűzelhárító, korai füstérzékelő rendszer alkalmazása.

A megbízható adatközpontokat többszintű redundáns energiaellátó rendszerrel szerelik fel, amely áramkimaradás esetén automatikusan a tartalék energiaforrásokra kapcsol át. Ennek érdekében helyi mini erőművet, generátorokat és szünetmentes áramforrásokat alkalmaznak. Szintén követelmény a magas rendelkezésre állású, teljes mértékben redundáns hűtőrendszer, amely meghibásodás esetén automatikusan átkapcsol a tartalék hűtőegységekre.

Az adatközpont földrajzi helyével kapcsolatban is felmerülhetnek az ügyfél tevékenységével, meglévő IT-infrastruktúrájával és jövőbeli növekedési terveivel összefüggő igények. Egyes vállalatok a központjuktól vagy a fő tevékenységüket végző telephelyüktől gépkocsival gyorsan elérhető távolságban szeretnék tudni IT-infrastruktúrájukat.

Választás előtt fel kell mérnünk, mennyi területet, energiát és hűtést igényel vállalatunk IT-infrastruktúrája, valamint milyen továbbfejlesztéseket tervezünk a jövőben, és a kiszemelt adatközpont tudja-e mindezt biztosítani számunkra. A megfelelő adatközpont rendelkezik kapacitással a jövőbeli bővítésekhez.

A megbízható adatközpont reziliens és rugalmas kapcsolatot kínál a hálózati szolgáltatókhoz, továbbá biztosítja a kapcsolódási igényeinknek megfelelő sávszélességet. Az adatközpont-szolgáltatónak lehetőséget kell nyújtania a felhasznált sávszélesség alapján történő fizetésre, valamint a sávszélesség növelésére, illetve csökkentésére a szerveraktivitás csúcs- és völgyidőszakaiban.

Ami a fizikai biztonságot illeti, a megbízható adatközpontnak többrétegű védelemmel kell rendelkeznie az IT-infrastruktúra és az adatok hatékony megóvása érdekében. Az óvintézkedések közé tartozik például, hogy a látogatóknak beléptető pultnál kell jelentkezniük hivatalos személyazonosító okmánnyal, és az adatközpont területén a biztonsági személyzet tagjának kell kísérnie őket.

Minden ügyfél IT-infrastruktúráját egy, a részére fenntartott, lezárt szekrényben vagy ketrecben kell tárolni, a tárolóterületre pedig a látogatók kulccsal, RFID-kártyával és/vagy PIN-kóddal léphetnek be. Az adatközpont teljes területét videókamerás megfigyelőrendszerrel kell monitorozni a nap 24 órájában, valamint külső és belső riasztórendszerrel kell védeni. Átfogó biztonsági előírásokat kell alkalmazni, amelyek többek között kiterjednek arra, hogy ki léphet be a létesítmény területére, a látogatók hozzáférési jogainak a megállapítására, a szükséges azonosító okmányok kiadására, a belépések regisztrálásának módjára és a jogosulatlan behatolások esetén követendő eljárásokra. A biztonsági személyzetnek jól képzettnek kell lennie, alaposan ismernie kell a létesítményre vonatkozó összes biztonsági előírást.

Kérdezzük meg a szolgáltatótól, hogy a biztonsági személyzetnél végeztek-e szigorú átvilágítást, mielőtt felvették őket, és milyen titoktartási szerződést kell aláírniuk. Ha az adatközpont-szolgáltató külső cégeket bíz meg a biztonsági feladatok ellátásával, tudnunk kell, hogy ezek a cégek milyen háttérvizsgálatot végeznek el alkalmazottaik körében. Végül nézzünk utána annak, hogy az adatközpont milyen típusú szabályozási követelményeknek felel meg.

Ügyfélszolgálat és támogatás
A megbízható adatközpontnak a biztonságiakon kívül 24/7-es munkarendben dolgozó, jól képzett helyszíni személyzetet kell alkalmaznia, amely felel a létesítmény és összes rendszere üzemeltetéséért és felügyeletéért. Vezérlőközpontot kell működtetnie, amely kezeli és figyeli az IT-rendszerek és videókamerás biztonsági rendszer működését, a hőmérsékletet, a teljesítményszinteket és a páratartalmat. Az ügyfelek számára hozzáférést kell biztosítania a valós idejű üzemeltetési adatokhoz, így ők folyamatosan nyomon követhetik informatikai rendszereik működését.

Az adatközpontnak megalapozott eljárások alapján kell végeznie tevékenységeit, a folyamatos megelőző karbantartást és a rendszerek tesztelését. A személyzetnek tisztában kell lennie azzal, hogy váratlan incidensek (áramkimaradás, tűz) esetén mi a teendő, és az adatközpontnak rendelkeznie kell olyan rendszerrel, amely értesíti a létesítmény használóit ezekről az eseményekről. A személyzetnek segítenie kell az ügyfeleket többek között a beköltözésnél, a berendezések telepítésénél és bővítésénél, a szerverek az adatközponton belüli átköltöztetésénél, valamit a szerverkapacitás megtervezésénél és optimalizálásánál.

Végül szükségünk lehet olyan szolgáltatásiszint-megállapodásra, amely garantálja a 100 százalékos folyamatos áramellátást és hűtést, valamint az adatközponti infrastruktúra 99,999 százalékos rendelkezésre állását. A szerződésnek tartalmaznia kell, hogy a szolgáltató miképpen kompenzálja az elszenvedett üzleti veszteségeket, ha nem teljesíti a vállalt kötelezettségeket.

Hirdetés
Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.