iPhone-nal is bejelentkezhet majd Windows 10-es PC-jére

|

A Windows Hello funkció iPhone okostelefonokon is elérhető lesz, mondja a Microsoft.

Nem feltétlenül a legszerencsésebb párosítás az Apple iPhone egy Windows 10 alapú PC-vel, de hamarosan a biometrikus azonosításra képes okostelefonnal is bejelentkezhet majd a felhasználó számítógépére.

A Microsoft a jelszavakat akarja kiiktatni a Windows Hello technológiájával, amely ujjlenyomat, arc- és szivárványhártya-felismerés vagy egyéb mintaészlelés alapján is azonosítani tudja a felhasználót. A Windows 10 operációs rendszert futtató eszközök mellett a technológia a továbbiakban más eszközökön, kiegészítőkön és alkalmazásokban is elérhetővé válik.

Ilyen kiegészítővel vagy alkalmazással az Apple iPhone-ról is elvégezhető lesz az azonosítás. A felhasználók az eszközeikbe épített RSA SecurID azonosító funkciók segítségével jelentkezhetnek be Windows 10 alapú PC-jükre. Az RSA például az iPhone gesztusérzékelőjén keresztül azonosítja és lépteti be a felhasználót a számítógépre - megbízhatónak minősített, vezeték nélküli hálózaton ezt automatikusan megteszi.

A Microsoft meggyőződése, hogy a biometrikus azonosítás nemcsak kényelmesebb, hanem biztonságosabb is, mind a PC-k, mind az online szolgáltatások használatakor, mivel nincs szükség jelszavak beírására és tárolására.

Miután a régebbi Windows 10 PC-ken nem található a biometrikus azonosításhoz szükséges ujjlenyomat-olvasó vagy infravörös kamera, a Microsoft olyan eszközök és kiegészítők fejlesztését szorgalmazza, amelyek kapcsolódni tudnak a számítógépekhez, és másodlagos azonosító eszközként szolgálhatnak.

A Nymi Band támogatni fogja a Windows Hello azonosító funkciót a Windows 10 alapú PC-kre való belépéshez

Ilyen lehet a népszerű iPhone - persze a Microsoft saját, Windows 10 alapú okostelefonjairól is be lehet jelentkezni a PC-kre és a weboldalakra, de ezekből nem túl sok talál gazdára. A cég ezért beszélt nemrég megtartott Ignite 2016 konferenciáján is olyan, innovatív kiegészítőkről, amelyek Windows Hello-kompatibilis eszközök lehetnek. Miután egy PIN kód megadásával regisztrálták őket egy Windows 10 alapú PC-vel, ezek az eszközök USB, Bluetooth vagy NFC kapcsolaton keresztül azonosítani tudják a felhasználót.

A HID iCLASS Seos/Prox Embeddable Card például úgy néz ki, mint egy munkahelyi beléptető kártya, de az ajtók mellett a PC-re is belépést ad NFC kapcsolaton keresztül. A Yubico által gyártott YubiKey, amely többféle authentikációs és titkosító protokollt támogat, az USB portra csatlakoztatva azonosítja a felhasználót. A Nymi Band okoskarkötő pedig elektrokardiográfiai eljárással, szívverése alapján azonosítja a felhasználót a PC számára, Bluetooth és NFC kapcsolaton keresztül.

Mindezek a kiegészítők elsősorban a PC-re való bejelentkezéshez használhatók. A weboldalak és alkalmazások eléréséhez a felhasználót először biometrikus módszerekkel azonosítani kell a PC-n, amely ezt az információt kriptográfiai kulcsok formájában tárolja biztonsági rétegében.

Akár már jövőre a felhasználók a PC-k lezárására is használhatják majd a Windows Hello funkciót. Olyan gyártók fejlesztenek ehhez eszközöket, mint például az Asus, a Huawei, a Fujitsu, a HP, a Lenovo, a Xiaomi, a Plantronics és a Symantec. A Microsoft a FIDO Alliance által fejlesztett authentikációs szabványokat alkalmazza. A szervezet tagjai közé tartozik többek között az Intel, a Google, az ARM, a Samsung, a Visa, a Bank of America, a Qualcomm, az RSA és a Lenovo.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.