Hirdetés
. Hirdetés

Japánban börtönnel néznek szembe a kiberbántalmazók

|

A törvényhozók szigorú börtönbüntetést és magasabb pénzbírságot vezettek be az online sértegetésért.

Hirdetés

Szigorú büntetést szabó törvény lépett életbe Japánban az online bántalmazókra, amely egyéves börtönbüntetéssel és nagyobb pénzbírsággal fenyegeti az elkövetőket. A szabályokat évekkel egy népszerű tévésztár öngyilkossága után szigorították, aki halála előtt online zaklatással szembesült, és ezzel felerősítette a reformra irányuló felhívásokat. A jogszabály csütörtökön lépett életbe Japán-szerte, és a szabálysértőket mostantól akár 2200 dolláros bírság és egy év rács mögé kerülés is fenyegeti, ami lényegesen szigorúbb, mint a korábbi maximum 75 dollár és legfeljebb 30 nap elzárás.

A június közepén elfogadott törvényt, miután a kormányzó Liberális Demokrata Párt megegyezett az ellenzéki törvényhozókkal, három éven belül felülvizsgálják, hogy megállapítsák, nem korlátozza-e indokolatlanul a szólásszabadságot. Ha ez megtörténik, a törvényt módosítani fogják.

Hirdetés

Az "online sértegetés" büntetésének szigorítása több mint két évvel a 22 éves valóságshow-sztár és profi pankrátor, Hana Kimura öngyilkossága után történt, aki 2020 májusában vetett véget életének, miután a Netflix "Terrace House" című műsorában való szereplése miatt kiberbántalmazás érte. Miközben az eset nemzetközi figyelmet irányított Japánban a cyberbullying problémáira, a Kimura online célba vételében bűnösnek talált két férfit csak kisebb pénzbüntetésre ítélték.

Kimura halála után a japán igazságügyi minisztérium törvényhozási tanácsa szigorúbb büntetéseket javasolt Yoshihisa Furukawa igazságügyi miniszternek, aki a hét elején újságíróknak azt mondta, hogy az új keretrendszer azt a "jogi értékelést mutatja, hogy a cyberbullying olyan bűncselekmény, amelyet szigorúan kell kezelni, hogy elrettentőleg hasson". A miniszter a törvényt drákónak minősítő kritikusokkal szemben azzal is érvelt, hogy a szabályok nem jelentik "a véleménynyilvánítás szabadságának indokolatlan korlátozását".

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.