Hirdetés
. Hirdetés

Kegyetlenül megzsarolták a világ legnagyobb elektronikai gyártóját

|

A jelek szerint még a legnagyobbak sem menekülnek a ranwomware-támadások elől. A Hálaadás hétvégéjén a Foxconn gyártó-óriás több, mint ezer szerverét titkosították zsarolóvírussal. A hackerek 34 millió dollár követeltek.

Hirdetés

A Foxconn elektronikai óriás egy olyan, kínai tulajdonú vállalat, amely a legnagyobb techvállalatok számára végez "bérgyártást", a legismertebb márkákkal ellátott PC-k, laptopok, mobil eszközök kerülnek ki az összeszerelő üzemeikből. A legtöbben talán úgy ismerik a gyártót, mint az Apple-eszközök ellátóját, amely évről évre elképesztő mennyiségben ontja magából az iPhone-okat és egyéb almás eszközöket. Viszont még egy ekkora monstrum sem sebezhetetlen: a gyártó ugyanis nemrég súlyos zsarolóvírus-támadás áldozata lett.

Hirdetés

A bérgyártó egyik mexikói üzemét célzó akció a november 29-án, a Hálaadás hétvégéjén történt, és a kiberbűnözők a titkosítás előtt fájlokat is loptak a cégtől. A támadás híre néhány napig pletykaszinten maradt, és a világszerte 800 000 embert foglalkoztató vállalat, amelynek 2019-es bevétele elérte a 172 milliárd dollárt, esélyesen később se verte volna nagydobra az ügyet. De a támadók nem hagyták annyiban a dolgot.

Az eseményeket nyomon követő BleepingComputer december 8-án arra figyelt fel, hogy a DopplePaymer zsarolócsoport "szivárogtató oldalain" a Foxconnhoz köthető fájlok jelentek meg, és a csoport az internetes újságnak adott interjúban meg is erősítette, hogy ők követték el a támadást. A célpont a Foxconn dél-amerikai részlege volt, ahol körülbelül 1200-1400 szervert titkosítottak.

A támadást követően a csoport zsaroló üzenetet hagyott a Foxconn szerverein, és 34 milliárd dollárban jelölte meg a fájlok feloldásának árát. A Foxconn szintén megerősítette a BleepintComputernek a kiberbiztonsági támadás tényét. A cég közleményében arról ír, hogy a műszaki szakértőkkel és a bűnüldöző szervekkel közösen dolgoznak a vizsgálaton, amely feltárja az illegális akció teljes hatását, továbbá felkutatja és a törvény kezére adja az elkövetőket. A közlemény úgy fogalmaz, hogy  alapos vizsgálatnak vetik alá az eseményben érintett rendszereket, és szakaszosan helyezik őket újra üzembe.

Már csak az maradt homályban a szépen megfogalmazott közlemény után, hogy vajon mi történt a titkosított szerverekel és a rajtuk lévő, elérhetetlenné vált adatokkal. Vajon fizetett a cég a feloldásukért? Esetleg belső szakértőkkel sikerült elhárítani a problémát és mentésekből visszahozni mindent? Vagy még mindig nagy a baj? Egyelőre erről mélyen hallgat a Foxconn, de ha megtudunk valamit, természetesen jelezzük.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.