Hirdetés
. Hirdetés

Kibernindzsák a kínai hackerek

|

Az ázsiai ország- sokak szerint államilag támogatott - hackerei a legegyszerűbb megoldásokat használják, mára művészi szintre fejlesztették az észrevétlen behatolást és adatlopást.

Hirdetés

Noha nem Pekingben képzik a világ legjobb kiberkémeit, mégis az utóbbi években a kínai hackerek komoly eredményeket értek el az USA kormányzati, katonai és vállalati rendszereinek feltörésében.

 

A szakértők szerint a kínai hackercsoportok nem használnak kifinomultabb módszereket, mint a többi kiberbűnöző vagy az online politikai aktivisták. Hatalmas különbséget jelent az, hogy az ázsiai ország hackerei miképpen támadják a célpontokat, hogy mennyire kitartóak és az a képesség, hogy a radar alatt mozogjanak, és sokáig titokban tartsák, ha sikerült feltörniük egy rendszert.

A hónap elején kiadott éves jelentésében, az amerikai Védelmi Minisztérium nyíltan megvádolta a kínai kormányt, hogy támogatják az amerikai katonai és üzleti célpontokat célzó hackertámadásokat. Nem a Pentagon az egyetlen, ami hasonlóképpen gondolkodik, olyan nagy cégek is Kínára mutogatnak, mint a Google vagy a Microsoft. Peking természetesen tagadja, hogy bármi köze lenne az akciókhoz.

Hirdetés

Noha a szekértők szerint a kínai hackerek aktivitása nyugtalanító, a mögöttük álló szakértelem nagyon is mindennapi. “Nem arról van szó, hogy a kínaiaknak valami legyőzhetetlen módszer áll rendelkezésére a hálózatok feltörésére” - mondta John Pescatore, a SANS Institute biztonsági trendekkel foglalkozó igazgatója. Hozzátette, a célpontok kiválasztása az, ami igazán innovatív.

Pescatore úgy véli, a kínai hackerek által támadott amerikai hadseregnek és a nagyvállalatoknak nem azzal kéne foglalkozniuk, honnan erednek a támadások, hanem azzal, hogy befoltozzák a réseket és javítsanak hálózataik alapvető beállítási hiányosságain.

Noha Kínának vélhetően egész arzenál áll rendelkezésre támadási technológiákból a távol-keletiek előszeretettel alkalmazzák a legegyszerűbb módszereket, mondta Don McWhorter a Mandiant igazgatója. Persze ha a támadók egy jól felkészült hálózatot próbálnak feltörni, akkor ők is komolyabb eszközökhöz nyúlnak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.