Hirdetés
. Hirdetés

Kínának nem tetszik a megfigyelés

|

Az Anity Labd internetbiztonsági cég elítélte az NSA és a GCHQ kémtevékenységét.

Hirdetés

Az északkelet-kínai székhelyű vállalat azon csaknem két tucat cég között szerepelt, amelyek szervereit, web- és emailes forgalmát amerikai és brit részről megkérdőjelezhető jogi alapon, az úgynevezett visszamodellezés eszközével vették megfigyelés alá.

Hirdetés

Erről a napokban a The Intercept nevű híroldal közölt dokumentumokat, amelyeket Edward Snowden, az NSA volt alkalmazottja, a titkos adatgyűjtés úttörő kiszivárogtatója bocsátott a rendelkezésükre.

A Camberdada nevű projekt állítólag a biztonsági programok gyenge pontjait kereste, a kommunikációt figyelte, információkat gyűjtött, többek közt azzal a céllal, hogy a rendszerbe beszivárogva követhessen felhasználókat.

A célvállalatok között volt például a népszerű orosz Kaspersky Lab, az Avast és az AVG, viszont a listán nem szerepelt az amerikai McAfee vagy a Symantec, sem a brit Sophos.

 

Az Anity csütörtöki közleményében az internetbiztonsági vállalatok "haszonszerzés céljából történő megfigyelését" megvetendő cselekedetnek nevezte.

A 2000-ben alapított kínai vállalat több alkalommal is felhívta már a figyelmet magára egyes rosszindulatú szoftverek elsőként történő felfedezésével, azonosításával, illetve azok nyilvánosságra hozatalával.

A The Intercept utalt rá, a vírusirtók feltörése jelentős előnyökhöz juttathatja a titkosszolgálatokat, mivel így könnyebben lenyomozhatják a számítógép-használók tevékenységét. Az operációs rendszerek ugyanis nagyobb jogokat adnak a vírusirtók szolgáltatóinak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.