Hirdetés
. Hirdetés

Ma van a számítógépes biztonság napja - így ünnepelj okosan!

|

32 éve tartják meg november 30-án azt a napot, amely felhívja a figyelmet az informatikában leselkedő veszélyekre és a védekezés fontosságára.

Hirdetés

A Computer Security Day "megünneplésére" először 1988-ban került sor. Sokat elmond az informatikában azóta bekövetkezett változásokról, hogy akkoriban még szinte alig terjedtek el a mai értelemben vett PC-k, a mikroszámítógépek utolsó évei teltek, az internetet csak kiváltságos kevesek használhatták, és a vírusok legfeljebb floppykon terjedtek, és akkor aktiválódtak, ha valaki el is indította a rajtuk található programokat. Az eseményt javasló szakemberek mégis szükségesnek tartották, hogy legyen egy olyan világnap, amely a legújabb kor veszélyeire figyelmeztet.

Hirdetés

Azóta a biztonság témaköre hihetetlenül kiterjedtté és bonyolulttá vált, hiszen a számítógépek minden otthonba és munkahelyre beköltöztek, az internet alapértelmezett közművé vált, megjelentek a közösségi hálózatok, a felhő, miközben netre képes a telefon, a tévé és a kapucsengő is. Ehhez mérten pedig a veszélyek is megsokszorozódtak, mind számosságukban, mind pedig módszereiket tekintve.

Hiába hívjuk például megszokásból vírusirtónak a biztonsági szoftvereket, ezek már rég nem csak hagyományos vírusokat mutatnak ki és szüntetnek meg a rendszerben. Trójai programok, adathalász weboldalak, zsarolóvírusok próbálkoznak egyéni felhasználóknál, cégeknél és állami szervezeteknél, a különféle hackertámadások már a konkrét hadviselés eszközeivé is váltak.

Mindenki tonnányi adatot tart a gépein és az összes internetes, valamint felhős szolgáltatásában, de akár egyetlen kiszivárgó e-mail / jelszó párossal is hatalmas károkat lehet okozni az áldozatnak, míg ugyanez szép bevételt hozhat az elkövetőnek.

Ünnepelj hasznosan!

Ha már egyszer világnap, akkor legyen is nyoma! Ünnepeljük a számítógépes biztonság idei napját azzal, hogy például frissítjük az otthoni és céges gépek operációs rendszerét és a telepített "vírusirtókat", tűzfalakat. Nézzük meg, hogy a routerek és egyéb hálózati eszközök a legújabb firmware-t futtatják-e. Átnézzük az interneten és felhőszolgáltatásokban használt jelszavainkat, végre lecseréljük azt a nyavalyás "123456"-ot valami jóval nehezebben megfejthetőre, és beállítunk valamilyen biztonsági mentési megoldást arra az esetre, ha zsarolóvírus zárná le a rendszerünket.

A legutóbbi évek azt is megmutatták, hogy nem kizárólag saját gépünk és hálózatunk védelme fontos, hiszen adataink szanaszét szórva találhatók meg internet-szerte. Épp ezért azt is nézzük meg, hogyan állítottuk be a közösségi oldalaink adatkezelését, hogy egy újabb nagy adatszivárgás során nekünk ne legyen félnivalónk. Gondoljuk végig, vannak-e olyan fontos adataink valamilyen kívülről is elérhető helyen, amik nincsenek titkosítva - és ha akad ilyen, gyorsan cselekedjünk. Aztán persze, ha mindent megtettünk, bonthatunk egy sört és koccinthatunk a világnap tiszteletére.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.