Hirdetés
. Hirdetés

Megfigyeletlen Nemzetek Szövetsége

|

Az amerikai kormány megígérte, az ENSZ kommunikációját "nem figyeli és nem is fogja megfigyelni".

Hirdetés

Martin Nesirky ENSZ-szóvivő szerint a világszervezet már két hónappal ezelőtt kapcsolatba lépett Washingtonnal, amikor megjelentek a sajtóban a titkos lehallgatásokról szóló első hírek.

Hirdetés

"Úgy tudom, az amerikai hatóságok arról biztosították az ENSZ-t, hogy nem figyelik meg és nem is fogják megfigyelni az ENSZ kommunikációját" - mondta Nesirky, de nem volt hajlandó válaszolni arra az újságírói kérdésre, hogy az amerikai titkosszolgálat korábban lehallgatta-e a világszervezetet.

Hogy nyomatékot adjon szavainak, "No comment" feliratú papírt mutatott nekik. Az amerikai kormány egyik névtelenül nyilatkozó tisztségviselője kedden közölte, Barack Obama amerikai elnök a közelmúltban arra utasította a Nemzetbiztonsági Ügynökséget (NSA), hogy ne hallgassa le a New York-i ENSZ-székházat.

Nem tudni, hogy az amerikai hírszerzés mit és kit hallgatott le az ENSZ főhadiszállásán, és azt sem tisztázott, hogy leállították-e az összes megfigyelt, ENSZ-nél akkreditált diplomata lehallgatását.

 

A Der Spiegel című német hetilap augusztusban az NSA volt informatikusa, Edward Snowden által kiszivárogtatott titkos dokumentumokra hivatkozva közölte, hogy az NSA-nek tavaly nyáron sikerült rákapcsolódnia az ENSZ videokonferencia-rendszerére, és feltörnie a titkos kódokat.

John Bolton volt amerikai ENSZ-nagykövet ezzel kapcsolatosan úgy fogalmazott, hogy bárki, aki az ENSZ-székházban jár-kel, tökéletesen legitim hírszerzési célpont, és hibát követ el egy ország elnöke, amikor fogadkozik, hogy nem fogják lehallgatni az épületet.

"Semmi olyasmi nincs az amerikai alkotmányban írva, hogy nem szabad lehallgatni az ENSZ-t" - fogalmazott Bolton, aki szerint csak hallgatással és a nyomatékosított "No comment!" kifejezéssel lehet reagálni az ilyesfajta, hírszerzéssel kapcsolatos újságírói kérdésekre.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.