Hirdetés
. Hirdetés

Meglepő figyelmeztetés a Microsofttól

|

A vállalat szerint az orosz kormányhoz köthető hackerek kibertámadásokat terveznek amerikai politikai csoportok ellen a novemberi kongresszusi választások közeledtével.

Hirdetés

A világ legnagyobb szoftvergyártója a múlt héten ellenőrzést szerzett hat olyan webdomén felett, amelyeket hackerek hoztak létre az amerikai Szenátushoz, két konzervatív  agytröszthöz és a Microsoft OneDrive felhős tárolási szolgáltatáshoz tartozó weboldalak utánzására.

Hirdetés

Az áloldalakat a hackerek adathalászati célokra használják, segítségükkel ráveszik a felhasználókat bejelentkezési adataik és más bizalmas információk megadására. A domének leállítása a Microsoft azon erőfeszítéseinek része, hogy megbénítsa az orosz kormányhoz köthető Fancy Bear vagy másnéven APT28 hackercsoport működését. A szoftvergyártó az elmúlt két évben 84 áloldalt állított le és 12 bíróság által jóváhagyott akciót hajtott végre.

Attól tartunk, hogy a hackerek mostani és más támadási kísérletei fenyegetést jelentenek a két nagy amerikai párthoz tartozó csoportok egyre nagyobb köre számára a 2018-as választások hajrájában, írta blogbejegyzésében Bard Smith, a Microsoft elnöke.

A Microsoft szerint nincs bizonyíték arra, hogy a hackereknek sikerült volna megszerezniük bármilyen bejelentkezési adatot vagy más bizalmas információt. Orosz kormányzati tisztségviselők visszautasították a Microsoft állításait, mivel azokat "semmilyen bizonyíték nem támasztja alá". Nem tudjuk, hogy milyen hackerekről beszélnek, mondta újságíróknak Dimitrij Peskov, a Kreml szóvivője.

Sajnálatos, hogy egy, az orosz piacon jelen lévő nagy nemzetközi vállalat ilyen aktívan részt vesz a boszorkányüldözésben, olvashatjuk az orosz külügyminisztérium közleményében. Moszkva újra meg újra visszautasítja azokat a vádakat, hogy hackereket használ az amerikai választások és politikai vélemények befolyásolására.

A két célba vett agytröszt az International Republican Institute, amelynek testületi tagjai között található John McCain arizonai republikánus szenátor, valamint a Hudson Institute.

A Microsoft azt is bejelentette, hogy kiemelt védelmet nyújt az Office 365 szoftvert használó amerikai politikai pártoknak, képviselőjelölteknek és kampánystáboknak. Az AccountGuard nevű új szolgáltatás biztosítja a munkához használt és személyes Office 365, Outlook.com és Hotmail fiókok védelmét. A Microsoft riasztani fogja a szervezeteket, ha egy stábtag fiókját feltörik a külföldi kormányoknak dolgozó hackerek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.