Hirdetés
. Hirdetés

Mennyire biztonságos az Opera ingyenes VPN szolgáltatása?

|

Az Opera szerint - amely idén egy kínai konzorcium tulajdonába került - a VPN szolgáltatást továbbra is egy független, a magánélethez való jogot szigorúan védő kanadai törvényeket tisztelő cég működteti.

Hirdetés

Áprilisban ingyenes és korlátozások nélkül használható VPN szolgáltatással bővítette az Opera böngészőjének fejlesztői kiadását - most ugyanezt az Opera 41 asztali böngésző stabil verziójában is elérhetővé tette.

Míg más VPN szolgáltatások díjat számítanak fel azért, hogy az ember névtelenül böngészhessen a weben, az Opera szolgáltatása ingyenes, korlátlan, és közvetlenül a böngészőbe épített. A sávszélesség tekintetében sem szab határokat, bár a felhasználó csupán néhány helyszín közül választhat VPN végpontot magának.

A VPN biztonságos, titkosított kapcsolatot teremt a számítógép és a felkeresett weboldal, vagy egy távoli szerver között - az Opera 256 bites AES titkosítást alkalmaz. További előny, hogy egy külföldi végpontot választva a felhasználó virtuálisan ugyanabba az országba helyezheti gépét, így olyan tartalmakhoz is hozzáférhet, amelyeket hazájában például letiltottak.

Miért fontos mindez? Az Opera a böngészőpiac csupán egy elenyésző töredékét mondhatja magáénak, azonban ezt olyan izgalmas és ingyenes, felhasználóbarát funkciók hozzáadásával ellensúlyozza, mint például a natív hirdetésblokkolás vagy az akkumulátoros üzemidőt meghosszabbító beállítások.

Hogyan működik?
A VPN szolgáltatás használatához az Opera legújabb verziója szükséges. Ha a címsorban nem látható a VPN ikonja, akkor a szolgáltatást a Beállítások menüben be kell kapcsolni. A megjelenő ikonra kattintva hívható elő a VPN-beállítások menüje.

Az Opera ingyenes VPN szolgáltatásának beállítása

Itt látható, hogy a szolgáltatás működik, valamint az is, hogy az adott hónapban mekkora adatmennyiséget továbbított a virtuális magánhálózat. Öt helyszín - közöttük Kanada, Szingapúr és Németország - közül választhat a felhasználó végpontot. Az ún. optimális végpont kijelölésével az Opera választ végpontot a hálózat sebessége, a késleltetés, a helyszín és a szerverkapacitás alapján.

Senkit se lepjen meg, hogy a VPN bekapcsolásával a sávszélesség csökken, és a teljesítményt a végpontok közötti távolság is befolyásolja - az oldalak betöltése így akár háromszor annyi időbe is beletelhet, mint a szolgáltatás nélkül. (Az amerikai PCWorld szerkesztősége ezt saját, élő oldalán mérte, hirdetésekkel és azok nélkül, az Opera fejlesztői kiadásával. A VPN szolgáltatástól a végfelhasználók vélhetően következetes teljesítményt várhatnak, amely azonban változhat a hálózati forgalom és az elérhető szerver-erőforrások függvényében.)

Valóban magánhálózat?
Aggodalomra adhat okot azonban, hogy a VPN szolgáltatás használata mellett a böngészés esetleg mégsem lesz teljesen névtelen. Az Operát idén egy kínai cégcsoport vásárolta fel, és mindig lesznek olyanok, akik meg vannak győződve róla, hogy minden kínai termék válla felett a távol-keleti ország kormánya figyeli a felhasználót.

Testvérlapunk nyilatkozatot kért ezzel kapcsolatban az Opera szóvivőjétől, aki levelében kiemelte, hogy a VPN szolgáltatást nem naplózzák, semmilyen felhasználói adatot nem gyűjtenek. A szolgáltatást a SurfEasy Inc., egy kanadai cég működteti, amely nem került a kínai konzorcium tulajdonába. A SurfEasy a szigorú, kanadai törvényekkel összhangban működik. Jóllehet az Operát egy kínai konzorcium vásárolta fel, a böngésző továbbra is egy norvég vállalat tulajdonát képezi, amely a magánélethez való jogot védő helyi és európai törvények szerint működik, tette hozzá a szóvivő.

A SurfEasy-nek egyébként van egy hasonló, fizetős szolgáltatása a Chrome-hoz és más böngészőkhöz is, amely több végpontot és nagyobb teljesítményt kínál.

Miután lassítja az oldalak betöltését, nem sok értelme volna az Opera VPN szolgáltatását folyamatosan bekapcsolva tartani. De amikor szükség van rá, a privát böngészéssel (az Operában CTRL + Shift + N billentyűkombináció) kombinálva elég jó biztosíték lehet arra, hogy a felhasználó online tevékenységét senki sem követheti.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.