Hirdetés
. Hirdetés

Milliók után kémkedett a Covid-zárlatok idején egy egészségügyi hatóság

|

A polgárok kormányzati nyomon követése valószínűleg kiterjedtebb, mint ahogyan az eddig kiderült, és az elkövetkező években még nagyobb gondot okozhat.

Hirdetés

A kanadai Közegészségügyi Hivatal elismerte, hogy titokban legalább 33 millió mobilkészülék helymeghatározási adatait követte nyomon, hogy elemezze az emberek mozgását a Covid-19 zárlatok idején.

Az ügynökség az év elején "a világjárvány sürgőssége miatt" adatokat gyűjtött, köztük a mobiltornyok geolokációs adatait - mondta a PHAC szóvivője a National Postnak. A nyomkövető adatokat állítólag csak arra használták fel, hogy értékeljék a lezárási intézkedések hatékonyságát, és azonosítsák az emberek mozgása és a Covid-19 terjedése közötti lehetséges kapcsolatokat.

Hirdetés

A PHAC egy külső vállalkozón, a kanadai Telus távközlési óriáscégen keresztül jutott hozzá az információkhoz, amelyeket "azonosítására alkalmatlanná tettek és összesítettek". A szerződés tavaly márciustól októberig tartott, és a PHAC szerint a szerződés lejárta után már nem volt hozzáférése az adatokhoz.

Az ügynökség azonban azt tervezi, hogy a következő öt évben hasonló módon követi majd nyomon a polgárok mozgását olyan célok érdekében, mint például más fertőző betegségek terjedésének megelőzése és a mentális egészség javítása. A PHAC a múlt héten hirdetményt tett közzé a leendő vállalkozók számára, amelyben anonim mobiladatokat keres 2019 januárjáig visszamenőleg és legalább 2023 májusáig.

A kritikusok azzal érveltek, hogy a polgárok kormányzati nyomon követése valószínűleg kiterjedtebb, mint ahogyan az eddig kiderült, és az elkövetkező években még nagyobb gondot okozhat.

"Úgy gondolom, hogy a kanadai közvélemény sok más hasonló, engedély nélküli megfigyelési kezdeményezésről is tudomást fog szerezni, mielőtt a járvány véget ér - és utána is" - mondta David Lyon, a magánélet védelmezője a Postnak. Megjegyezte azt is, hogy az anonimizált adatok könnyen "újra identifikálhatók".

Julius Reuchel szerző szerint a nyomkövető kezdeményezés a polgárok után kémkedő megfigyelőállamra emlékeztet, amely "az önök biztonsága érdekében" kémkedik a polgárok után. Egy másik szerző, Paul Alves szerint az új szerződéssel a PHAC közvetlen hozzáféréssel rendelkezik majd minden mobil helymeghatározási adathoz, és félelmét fejezte ki, hogy "a kapcsolatkövetéshez többé nem lesz szükség engedélyre vagy végzésre".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.