Hirdetés
. Hirdetés

MNB: 956 millió forint kárt okozott az adathalászat az első negyedévben

|

Ebből a kártyabirtokosra terhelt veszteség mind nominálisan, mind arányait tekintve jelentős növekedést mutatott.

Hirdetés

A magyarországi kibocsátású fizetési kártyákkal lebonyolított belföldi vásárlások száma közel 17 százalékkal, értékük pedig mintegy 31 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest - közölte a negyedéves adatokat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján.

A jegybank friss adatai szerint január és március között belföldi vásárlásnál a bankkártyás fizetési tranzakciók száma 368,7 millió, értékük 3434 milliárd forint volt. A külföldi vásárlásoknál a tranzakciós volumen 27 százalékkal nőtt és 550 milliárd forintot tett ki, ez éves bázison 37 százalékos bővülés.

Ugyanebben az időszakban a készpénzfelvételek száma 21,3 millióról 21,1 millióra csökkent, értéke pedig 2231 milliárd forintról 2183 milliárd forintra esett. A hazai pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett fizetési számlák száma az első negyedév végén 50 ezres növekedéssel megközelítette a 10,8 milliót és ezek 83,5 százaléka volt interneten, vagy mobil applikációval hozzáférhető.

A hazai pénzforgalmi szolgáltatók kártyaelfogadói hálózatához tartozó fizikai elfogadóhelyek és az ott üzemelő berendezések száma az első negyedévben 4,6 százalékkal 146 ezerre nőtt, míg az ezeken üzemelő POS terminálok száma az előző negyedévhez képest 6,2 százalékkal, 243 ezerre emelkedett. A POS terminálok 97 százaléka képes kezelni az érintéses fizetési megoldásokat - közölték.

Hirdetés

A magyarországi kibocsátású, mobiltárcába regisztrált fizetési kártyákkal lebonyolított vásárlási tranzakciók száma 79,9 millióra nőtt az első negyedévben a bázisidőszaki 47,4 millióról, a vásárlások értéke 292,1 milliárd forintról 549 milliárd forintra ugrott. Az átutalási tranzakciók csak kisebb mértékben nőttek az előző év azonos időszakához képest - közölte a jegybank.

A vizsgált időszakban az egyedi forintátutalások száma 3,3 százalékkal nőtt, értékben 35,5 százalékos volt a növekedés, részben az inflációs hatás miatt. Az azonnali fizetési rendszerben az utalások száma 8,2 százalékkal, az utalások értéke 17 százalékkal nőtt.

Az MNB adatai szerint a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal elkövetett visszaélések aránya az első negyedévben a teljes forgalomra vetítve továbbra sem mondható jelentősnek, ugyanakkor felhívták a figyelmet az egyre terjedő adathalász módszerekre. Az első negyedévben okozott kár 956 millió forint volt, 243 millió forinttal több, mint az előző év azonos időszakában; ebből a kártyabirtokosra terhelt veszteség mind nominálisan, mind arányait tekintve jelentős növekedést mutatott - írták. A készpénzfelvételhez kapcsolódó visszaélések mind érték, mind darabszámban "számottevő növekedést" mutattak a bázis időszakhoz viszonyítva - írták.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.