Hirdetés
. Hirdetés

Moszkvába küldték a kazah hatóságok az orosz hackert Washington helyett

|

A bűnöző 550 000 dollárnyi kriptopénzzel próbálta zsarolni célpontját, Oroszországban kell szembenéznie tettei következményével.

Hirdetés

Június 22-én vették őrizetbe Nyikita Kislitsint, a FACCT orosz infosec üzlet alkalmazottját az Egyesült Államok kérésére, akit kiberbűncselekmények elkövetésével vádolnak. A birtokukban lévő információk szerint a Kislitsin ellen felhozott vádak nem a FACCT-nél végzett munkájához kapcsolódnak, hanem egy több mint tíz évvel ezelőtti ügyhöz, amikor Nikita újságíróként és független kutatóként dolgozott, feltehetően a Hacker magazin korábbi szerkesztőjeként.

Az amerikai kiadatási kérelem a korábban ellene felhozott vádakkal függ össze, ezeknek tárgya, hogy 2012-ben betört a Formspring közösségi hálózatba. Egy 2014-es vádirat szerint Kislitsin a betörés után felhasználóneveket, e-mail címeket és jelszavakat lopott el, majd megpróbálta eladni az ellopott adatbázist fejenként 5000 euróért.

Hirdetés

Azóta több bűncselekményt is elkövetett, a nyomozás szerint 2022 októberében bűntársaival együtt jogellenesen szerzett hozzáférést az egyik kereskedelmi cég szerverének adataihoz, majd ezt követően lemásolták azokat és 550 000 dollárnyi rubelt követeltek.

Nem sokkal azután, hogy a szövetségiek Nyikita kiadatását kérték Amerikának, Moszkva saját kiadatási kérelemmel állt elő, amely úgy tűnik, megnyerte a csatát - legalábbis az Orosz Föderáció Főügyészsége szerint. December 21-én a kormányhivatal közölte, hogy visszaküldik Oroszországba, ahol a hackertevékenységgel kapcsolatos büntetőjogi vádakkal kell szembenéznie.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.