Hirdetés
. Hirdetés

Mutasd a jelszavad, megmondom, ki vagy!

|

Egy 15 milliárd jelszó elemzésén alapuló kutatás kiderítette, hogy sokan hajlamosak személyes információkat is elrejteni jelszavaikba. A vizsgált jelszavaknak csak töredéke bizonyult egyedinek, a nagy többség harmatgyenge és könnyen kitalálható volt.

Hirdetés

Arról kismillió cikk született már, miért nem szabad olyan triviális jelszavakat használnunk, mint az 123456, az admin, vagy épp a password, de van egy másik trend is, ami veszélyes lehet. Jelszóválasztásunk ugyanis többet elárul rólunk, mint hinnénk, derült ki egy új kutatásból. A CyberNews több, mint 15 milliárd jelszót vizsgált meg, és a jelszavakban szereplő betűk, számok analízise alapján megállapította, hogy sokan rendkívül személyes információkat ágyaznak jelszavaikba.

Hirdetés

A kutatók a nagy adatsértésekben kiszivárgott jelszavakat elemezték az adatok anonimizálása után, és azt találták, hogy a jelszavakban leggyakrabban egy név, egy évszám vagy egy város szerepel. A legnépszerűbb évszám a 2010 volt, amely csaknem 10 millió változatban szerepelt a jelszavakban. 1987 8,4 millió verzióban fordult elő, 1991 8,3 millióban. A legnépszerűbb név az Eve volt 7,1 millió előfordulással, őt az Alex, Anna, Max és Ava követte. A leggyakrabban előforduló város Abu Dhabi ("abu" formában), de sokszor felbukkant Róma, Lima és Hong Kong is.

Sok felhasználó étel és italnevet használt, a "tea", "pie", "nut" és "fish" karaktersorok többmilliószor szerepeltek a jelszavakban. A felhasználók kedvenc klubcsapataikat is előszeretettel építették be. A legkedveltebb a Phoenix Suns kosárlabdacsapat volt 1,1 milliós előfordulással, második a Miami Heat (909558), harmadik a Cincinnati Reds (686,716). A focicsapatok közül a Liverpool, a Chelsea és Arsenal bukkant fel legtöbbször.

A 15 212 645 925 jelszóból csak 2 217 015 490 volt teljesen egyedi, és ez azt jelzi, hogy a felhasználók még mindig nincsenek tisztában a kiberbiztonság jelentőségével. A CyberNews jelentésében rámutat, hogy a jelszavak többsége 8 vagy annál is kevesebb karakterből állt, ami csemege a hackereknek. Bármilyen unalmas tehát, muszáj megismételni a figyelmeztetést: használjunk hosszú erős, hosszú jelszavakat, vagy jelszókezelőt, különben könnyen pórul járhatunk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.