Hirdetés
. Hirdetés

Nagyobb cég, nagyobb baj - A szervezetek 90%-a küzd a zsarolóprogramokkal

|

A szakemberek kritikus hiányosságokat jeleztek a szervezetek kibervédelmében.

Hirdetés

Továbbra is kritikus hiányosságok találhatók a szervezetek kibervédelmében a SpyCloud jelentése szerint. A szervezetek 90 százaléka találkozott zsarolóvírusos támadással 2022-ben - derült ki a felmérésből. A SpyCloud éves ransomware elleni védelmi jelentése szerint a szervezetek 90 százalékát érintette zsarolóvírus az elmúlt 12 hónapban, ami aggasztó ugrás a tavalyi 72,5 százalékhoz képest.

A felmérés során több mint 300 IT-biztonsági szakembert kérdeztek meg olyan amerikai, brit és kanadai szervezeteknél, amelyek legalább 500 alkalmazottat foglalkoztatnak. A válaszadókat arról kérdezték, hogy a zsarolóvírusos fenyegetettség hogyan érinti a vállalatukat és mennyire készültek fel az elmúlt 12 hónapban zsarolóvírusos támadásokra.

A szakemberek kritikus hiányosságokat jeleztek a szervezetek kibervédelmében. Ennek ellenére a jelentés szerint előrelépést tettek az erősebb megelőzés felé, és a személyazonosságot ellenőrző hozzáférés-kezelő eszközök területén. Például a többfaktoros hitelesítésbe történő beruházásokról a válaszadók 96 százaléka számolt be, de még mindig túlságosan nagy mértékben támaszkodnak olyan eszközökre, amelyek nem képesek csökkenteni a kitettségüket.

Hirdetés

Például - miközben a válaszadók az adatmentéseket a legfontosabb zsarolóvírus elleni védekezési eszközként jelölték meg - az adatok támadás utáni visszaszerzése nem semlegesíti azt a veszélyt, hogy azokat eleve ellopták.

Miután a támadás megtörtént, a támadók gyakran megosztják az ellopott hitelesítő adatokat, személyazonosításra alkalmas információkat, valamint az eszköz- és webes munkamenet sütiket a sötét hálózaton, és ezzel tovább hajtják az ellopott adatok körforgását, ami lehetővé teszi a jövőbeli támadásokat. Ennek eredményeképpen a szervezetek minden eddiginél nagyobb valószínűséggel válnak többször is áldozattá. Ötven százalékukat legalább kétszer, 20,3 százalékukat 6-10 alkalommal, 7,4 százalékukat pedig több mint tízszer támadták meg.

A kitettség másik kockázati forrása a nem felügyelt eszközökön történő rosszindulatú fertőzések növekvő jelenléte, amelyek a zsarolóvírus-támadás kezdeti hozzáférési pontjaként használhatók. A válaszadók 87 százaléka szerint a hitelesítő adatokat lopó rosszindulatú szoftverekről, például a RedLine Stealerről szóló jelentések fokozták az ezzel a kockázattal kapcsolatos aggodalmukat.

Fáj a fejük a harmadik féltől származó támadásoknak való kitettség miatt is. Méghozzá olyannyira, hogy a válaszadók a harmadik féltől származó támadások veszélyét magasabbra sorolták, mint magát a zsarolóvírus veszélyét. Ez az eredmény arra utal, hogy a belső fenyegetések elleni védekezés exponenciálisan nehezebbé vált, ahogy a támadási felület megnőtt. A saját alkalmazottak eszközeinek felügyelete mellett a beszállítói láncot érő támadások megelőzése azt is magában foglalja, hogy a szervezeteknek a vállalati hálózatokhoz hozzáférést kapott partnerek és beszállítók kitettségét is figyelembe kell venniük.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.