Hirdetés
. Hirdetés

NATO-közeli kiber-kiképzőközpont tart éles gyakorlatokat a háború árnyékában

|

Célja, hogy növelje azoknak a szakértőknek a képzettségét és képességeit, akik a nemzeti informatikai rendszerek és a kritikus infrastruktúrák védelmét látják el valós idejű támadások esetén.

Hirdetés

A NATO által akkreditált kiberszervezet a világ legnagyobb és legösszetettebb éles kibervédelmi gyakorlatát hajtja végre. A műveletek péntekig tartanak. A központ egyike a több mint két tucat kiválósági központnak, ahol a nemzetközi katonai szervezet, illetve a NATO-tagok és a partnerországok vezetőit és szakembereit képzik, oktatják.

Az észtországi székhelyű NATO Cooperative Cyber Defense Center of Excellence szerint a Locked Shields elnevezésű, évente megrendezett esemény célja, hogy növelje azoknak a szakértőknek a képzettségét és képességeit, akik a nemzeti informatikai rendszerek és a kritikus infrastruktúrák védelmét látják el valós idejű támadások esetén. A résztvevőket egy fiktív országot érőnagyszabású kibertámadás kezelésének segítésére küldik ki. Várhatóan 32 országból, köztük Ukrajnából több mint 2000 ember vesz részt az eseményen - jelentette a Bloomberg.

Hirdetés

Az idei Locked Shields az Ukrajnában zajló háború idején zajlik. A hackertevékenységnek állandó, bár viszonylag visszafogott szerepe volt az orosz invázióban. Az orosz állam által támogatott hackereket azzal vádolják, hogy ukrán kormányzati ügynökségeket támadtak meg, és megpróbáltak betörni az elektromos hálózatba. Az ukrán vállalatok szintén rendszeres kibertámadásoknak voltak kitéve, kormányzati tisztviselők szerint. Az ukrán kormány eközben segített megszervezni egy hacktivista csoportot, amely kibertámadásokat hajtott végre Oroszországban.

A kibertámadásokkal kapcsolatos aggodalmak azonban a háborús övezeten túl is elterjedtek. Finnország a hónap elején jelentett egy, a kormányzati weboldalakat ért támadást, éppen akkor, amikor a spekulációk szerint az északi ország NATO-tagságért folyamodhat. Joe Biden amerikai elnök pedig arra figyelmeztette az amerikai vállalkozásokat, hogy készüljenek fel az Oroszország ellen bevezetett szankciókra válaszul megjelenő kibertámadásokra.

A résztvevők között idén öt-tíz nagy pénzintézet is lesz, köztük a Mastercard és a Banco Santander - közölte a Financial Services. Az Information Sharing and Analysis Center (FS-ISAC) segített megtervezni a virtuális rendszereket, hogy azok valósághűnek tűnjenek, és a szektor elleni szimulált támadásokat.

"Azáltal, hogy más szervezetekkel védett környezetben dolgozunk együtt, mint a Locked Shields, betekintést nyerhetünk abba, hogy mások mit csinálnak, és első kézből megtudhatjuk, mi működik, és mi nem. Ez megnyitja az ajtót a mélyebb megbeszélések előtt is, amelyeken a folyamatok és a technológia fejlesztéséről beszélhetünk, és amelyekkel minden résztvevő javíthatja általános kiberbiztonságunkat" - mondta Ron Green, a Mastercard biztonsági vezetője a Bloomberg Newsnak adott nyilatkozatában.

Steven Silberstein, az FS-ISAC vezérigazgatója elmondta, hogy az ilyen gyakorlatok az elmúlt években hasznosak voltak a pénzügyi szektor számára, segítve a nagyobb kibertámadások elleni tervezést, sőt a világjárványra való felkészülést is. A kiberszakemberek számára értékes segítséget jelentenek a gyakorlatok - a játékkönyvek használata a valós élethez közeli helyzetekben - a zsigeri memóriában, valamint abban, hogy megtanulják, hol vannak a védekezés és a rugalmasság problémái - mondta.

A NATO-gyakorlat különösen tanulságos a kiterjedése és globális hatósugara miatt, valamint rávilágít a pénzügyi és más ágazatok közötti kölcsönös függőségre - tette hozzá Silberstein.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.