Hirdetés
. Hirdetés

Nem radírozták le Izraelt az Internetről

|

Ahogy azt előre bejelentették, az Anonymous hekkercsoport nagyszabású támadást indított vasárnap Izrael ellen, de komoly károkat nem sikerült okozniuk.

Hirdetés

Az Anonymous még március közepén fenyegette meg a zsidó államot, hogy az Operation Israel hadművelet második felvonásában - valamikor április folyamán – minden eddiginél nagyobb támadást indítanak, amely során Izraelt eltűntetik az internetről. Miután a múlt héten Tel-Aviv azzal fenyegetett, hogy miden be- és kimenő kommunikációt elvág a gázai-övezetben, a hekkerek április hetedikét jelölték meg a támadás napjának.

 

Az akciót meg is indították, de dacára a kitartó fenyegetéseknek és a sikerről szóló beszámolónak, az izraeliek szerint igazán komoly károkat nem tudtak okozni. Kérdés persze, hogy maga az Anonymous mennyire vette komolyan a dolgot, hiszen végeredményben aktivistákról és nem kiberterroristákról van szó, akiknek célja csupán a figyelemfelkeltés.

A hacktivisták a Twitteren jelentették be, hogy több mint 3 milliárd dolláros kárt okoztok, feltörtek legalább 100.000 weboldalt, 40.000 Facebook-fiókot és 30.000 izraeli bankszámlát. Szerintük sikerült feltörniük a rendőrség, a miniszterelnök, az értékpapír hatóság, a bevándorlási minisztérium, valamint a statisztikai hivatal honlapját. A Védelmi Minisztérium honlapja vasárnap elérhetetlen volt, amiért szintén az Anonymous vállalta a felelősséget.

Ugyanakkor a hivatalos jelentések szerint, noha néhány weboldalt valóban sikerült leállítaniuk, komoly fennakadás nem történt a rendszerben. A kulcsfontosságú weblapok túlélték a támadást, azokat pedig, amiket sikerült leállítani, gyorsan helyreállították. “Greenwichi középidő szerint reggel kilenckor Izrael kormányának oldalai elérhetőek voltak a lakosság számára” - áll a pénzügyminisztérium közleményben.

 

A Háárec című napilap szerint az Anonymous sikeresen támadott tizenkilencezer izraeli Facebook-oldalt és nyilvánosságra hozott több száz e-mail címet, a hozzájuk tartozó jelszóval.

“Minden úgy történt, ahogy arra számítottunk” - mondta Jichák Ben Jiszráel, az izraeli Nemzeti Kibernetikai Hivataltól. Hozzátette: “az Anonymousnak nincs meg a képessége, hogy valódi kárt okozzon az ország létfontosságú infrastruktúrájában. Ráadásul, ha ez lett volna a célja, akkor nem jelentik be előre a támadást. Csak médiafigyelmet akarnak azokban az ügyekben, amik közel állnak a szívükhöz”.

Bár semmi sem bizonyítja, hogy palesztin aktivistáknak is közük lett volna a támadáshoz, válaszként az izraeliek több nagyszabású akciót is végrehajtottak, aminek során számos fiatal palesztint tartóztattak le - számolt be Sabri Saydam, Abbász elnök kommunikációs és informatikai tanácsadója. A hekkercsoport akcióját még azok közül is sokan elítélték, akik alapvetően egyetértenek céljaikkal, mivel a támadást pont a Holokauszt emléknapjára időzítették.

Az izraeli hekkerek egyébként nem késlekedtek a válaszcsapással és feltörték az Operation Israel hadművelethez tartozó weboldalt. Vasárnap az oldalra látogatók az Anonymous Izrael-ellenes üzenete helyett egy pro-Izrael bannert láthattak, és meghalgathatták az Izraeli himnuszt is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.