Hirdetés
. Hirdetés

Nemzetközi konferencia a kritikus infrastruktúra védelméről a Bánki Karon

|

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat részeként, november 18-19-én rendezték meg az ICCECIP 2019, az International Conference on Central European Critical Infrastructure Protection című nemzetközi tudományos konferenciát és workshopot.

Hirdetés

A házigazda Kar kutatási és képzési tevékenysége közvetlenül csatlakozik a konferencia programjához, hiszen Magyarországon egyedül ebben az intézményben folyik biztonságtechnikai mérnökök képzése alap-, mester-, valamint szakirányú továbbképzés keretében, illetve PhD képzés során, lefedve a kritikus infrastruktúra védelmének a teljes spektrumát, így a fizikai-, és kiberbiztonság, a polgári védelem, a politikai biztonság területét.

Hirdetés

A Kar kutatási programjában is jelentős szerepet tölt be a kritikus infrastruktúra kutatása, így például a fizikai védelem területén - a robbanással és lövedékekkel szemben magas ellenálló képességű - kompozitok kutatása, a vészhelyzet esetében azonnal alkalmazható mobil kórházak, illetve segélyhelyek fejlesztése, vagy a kiberbiztonság területén alkalmazható új módszerek.

A Bánki Kar és a többi V4 ország partner egyetemeivel évek óra tartó együttműködés eredményeként létrejött konferencián a szervezők mellett francia, ukrán, vietnámi, izraeli, szlovén és szerb résztvevők is bemutatták a kritikus infrastruktúra védelem és a biztonságtudomány területén elért kutatási eredményeiket. A 13 ország tudományos kutatóit felvonultató nemzetközi konferencián, a plenáris ülés keretében nyolc előadás hangzott el francia, izraeli, lengyel, cseh, vietnámi, szlovén, szlovák és magyar előadóktól, amelyeket szekcióülések követtek. Az öt szekcióban 28 előadás hangzott el a kritikus infrastruktúra témaköréből.

A "Tudománnyal a fejlődésért és a békéért" jelmondatú konferencia programjában, a fentiekben kiemelt témakörök mellett, teret kapott a kritikus infrastruktúra minden olyan létfontosságú eleme, amely a napi létszükségletek biztosításához elengedhetetlen, például ivóvíz, élelmiszer, egészségügyi szolgáltatás, energia, szállítás biztonsága mellett a kiberbizotnságot is érinti. A program során a hallgatóság követhette a háborús, vagy terrortámadás elleni védekezés módszereit, a természeti katasztrófák okozta káresetek megelőzését, illetve a bekövetkezése esetén enyhítési lehetőségeit összegző előadásokat. 

A szervezők gondoskodtak a magyar folklór bemutatásáról is. Egy népitánc bemutatóval kedveskedtek a konferencia nemzetközi és hazai közönségének. 

A második napon a szervezők egy workshopot rendeztek. A résztvevő külföldi egyetemekkel az együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak. A workshop moderátora Dr. Leopold Kruszka volt Lengyelországból. A Szabadkai Műszaki Főiskola intézetigazgatója, Dr. Igor Fürstner, a főiskola részvételével megvalósuló Erasmus+ projektet mutatta be, majd más pályázatokról egyeztettek az együttműködés keretében. Ebéd után pedig egy napsütéses városnézésen vettek részt a konferencia érdeklődő vendégei.

A konferencia és a workshop hozzájárul a térség azonos történelmi és kulturális múltú országainak biztonságához, a kritikus infrastruktúrák problémamentes üzemeltetéséhez, a védelmi képesség közös fejlesztéséhez, biztosítva a térség országai jövőbeni együttműködését.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.