Hirdetés
. Hirdetés

Nokia-jelentés: évente ennyivel több banki trójai turkálna a zsebünkben

|

Az Android-eszközök a fejlesztői nyitottságuk miatt gyakrabban célpontok, mint az iOS-készülékek.

Hirdetés

A Nokia 2021-es Threat Intelligence Report című jelentése szerint évről évre 80 százalékkal nőtt az új banki trójaiak száma. Ezek a digitális kártevők különösen Latin-Amerikában és Európában bizonyultak aktívnak, kifejezetten az okostelefonokon történő mobilbankolást célozzák meg, hogy ellopják a személyes banki hitelesítő adatokat, az egyszeri jelszavakat tartalmazó SMS-üzeneteket és a hitelkártya-adatokat.

A jelentés megállapította, hogy az Android-eszközök a fejlesztői nyitottságuk miatt gyakrabban célpontok, mint az iOS-készülékek. Egy 2021 júliusában készült felmérés szerint az összes mobileszköz 72,21 százaléka androidos és 26,92 százaléka iOS-eszköz. Ráadásul a fejlett országokban ötből négy mobiltulajdonos használja a telefonját bankszámlájának elérésére. Ezek a statisztikák katalizátorként szolgálnak az új fenyegetésekhez, amelyeknek nagy potenciáljuk van az egyének közvetlen befolyásolására.

Hirdetés

E fenyegetések elkerülése érdekében az online banki felhasználóknak ajánlott az egyedi, erős jelszavak használatán túl a többfaktoros hitelesítés, valamint a privát Wi-Fi hálózatok használatára is törekedniük a mobileszközökön történő bankolás során, hogy megnehezítsék a kiberbűnözők számára a személyes adatokhoz való hozzáférést és azok megszerzését.

A mobil fenyegetéseken túltekintve a jelentés azt is megállapította, hogy a vezetékes lakossági hálózatok átlagos havi fertőzési aránya a 2020 decemberi 3,24 százalékos csúcsérték után 2,5 százalékon állandósult. Bár az arányok még mindig magasabbak, mint a 2020. márciusi 1,1 százalék, ez a csökkenés az otthonmaradás és az otthonról történő munkavégzés globális kiterjedését követően bevezetett korszerűsített internetszolgáltatásoknak, az alkalmazások jobban azonosítható sebezhetőségének, valamint annak köszönhetőek, hogy a kiberbűnözők az IoT és a mobileszközökre összpontosítanak.

A kiberbiztonsági fenyegetések továbbra is fejlődni fognak, hogy megfeleljenek az új lehetőségeknek, amint azt a digitális banki szolgáltatások növekedése is mutatja. Ez pedig megerősíti az online és végponti biztonság fontosságát. A jelentés a Nokia NetGuard Endpoint Security termékét alkalmazó, világszerte több mint 200 millió eszközön megfigyelt hálózati forgalom összesített adatain alapul - számolt be a VentureBeat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.