Hirdetés
. Hirdetés

Oroszország a világ legtöbb kibertámadásnak kitett országa lett

|

Márciusban ötször több orosz fiókot törtek fel, mint januárban.

Hirdetés

Oroszország mostanra a világ legtöbb kibertérből érkező támadásnak kitett országa lett, és az orosz állampolgárok, akik a világ népességének kevesebb mint 2 százalékát teszik ki, mára a kibertámadások áldozatainak közel ötödét teszik ki. Márciusban ötször több orosz fiókot törtek fel, mint januárban, aminek következtében a kibertámadások 2022-ben jelentősen megnövekedtek.

Az Anonymous február 24-én "háborút" hirdetett Oroszország ellen, ugyanazon a napon, amikor Putyin hadserege "különleges katonai műveletben" megtámadta Ukrajnát. Az adatok a VPN (virtuális magánhálózat) és vírusirtó megoldásokat kínáló SurfShark kiberbiztonsági cégtől származnak - írja a Forbes.

Hirdetés

Az Oroszország elleni kibertámadások növekedése - válaszul a szomszédos Ukrajna elleni valóságos invázióra - éles szakadást okozott a betörési statisztikákban. Míg az Egyesült Államokban, Kanadában és számos más országban kevesebb sikeres támadást regisztráltak, és a kiberbiztonsági támadások negyedévről negyedévre 58 százalékkal csökkentek, addig az Oroszország elleni támadások meredeken emelkedtek, és 136 százalékkal több e-mail fiókot törtek fel. Az Ukrajnát ért kibertámadások szintén csökkentek - állítja a Surfshark.

"Csak az oroszok teszik ki a 3,55 millió összes globális áldozat közel egyötödét. Ukrajna inváziója valószínűleg befolyásolta ezt a helyzetet, mivel az Anonymous hackercsoport bejelentette, hogy az országot veszi célba, alig néhány nappal a háború kezdete után. Az ukrajnai felhasználók 67 százalékkal kevesebb betörésben voltak érintettek, mint az inváziót megelőző negyedévben. Most a 15. helyen állnak a világon, míg korábban - 2021 októbere és decembere között - Ukrajna volt a legtöbbet támadott ország Kelet-Európában" - jelentette a cég. Hozzá kell tenni, hogy a Surfshark az e-mail fiókok megsértését követi nyomon, más típusú kiberbiztonsági problémák eltérő trendeket követhetnek és más számokat mutathatnak.

"Valós számokban kifejezve: 2022 első negyedévében 18 174 132 e-mail fiókot törtek fel. Míg az előző negyedévben 43 169 912 betörés történt, ami negyedévről negyedévre 58 százalékos csökkenést jelez" - írja a Surfshark. Ez azt jelenti, hogy 2022-ben eddig minden másodpercben két internetező adatai szivárogtak ki.

Lengyelország, ahol szintén emelkedett a támadások mértéke. Ez összefüggésben lehet azzal, hogy legnagyobb baráti szomszédja jelentősen támogatja Ukrajnát az Oroszországgal szembeni védekezésben.

Az Egyesült Államokban a sikeres támadások számának csökkenése a második egymást követő negyedévben jelentette a sebezhetőség csökkenését.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.