Hirdetés
. Hirdetés

Oroszország drónellenes fegyvert tesztelt Ukrajnában

|

A hordozható Stupor elektromágneses zavaró eszközöket állítólag pilóta nélküli repülőgépek ellen használják.

Hirdetés

Oroszország sikeresen tesztelte Stupor elektromágneses fegyverét ukrán drónok ellen - jelentette a héten a TASZSZ hírügynökség a programot ismerő forrásra hivatkozva. Ez a terepkísérlet volt az első, amelyen az eszközt tényleges ellenség ellen vetették be - közölte az ügynökség.

A Stupor egy irányított elektromágneses sugár, amelynek célja, hogy megzavarja a drónok kommunikációját. Ez megzavarja a célba vett repülőgép küldetését azáltal, hogy képtelenné teszi a parancsok fogadására vagy az információk visszaküldésére. A drón egyszerűen a földre zuhanhat, vagy eltéríthetővé válhat. Az interneten fellehető adatok szerint a Lokatsionnaya masterskaya (Lokmas) cég termékét eredetileg polgári használatra fejlesztették ki. 2016-ban sorozatgyártásba került, és laboratóriumi mérései szerint képes zavarni a GPS (L1, L2, L5), a Wi-Fi 2,4 GHz és a Wi-Fi 5,8 GHz frekvenciáit. A sugárzott teljesítmény minden csatornán 10 W volt.

Hirdetés

Az orosz védelmi minisztérium egyik robotikai kutatóközpontja 2017-ben mutatta be az eszközt egy fegyverbemutatón. Adataik szerint a futurisztikusnak tűnő eszköz akár 2 km-es hatótávolságon belül is hatékony, amennyiben a célpont nem akadályozza meg ebben. A TASZSZ szerint nem sikerült megtudni, hogy pontosan hol tesztelték az eszközöket, a forrás csak annyit közölt, hogy a Donyecki Népköztársaság nyugati részén.

Korábban, a Szíriában állomásozó orosz katonák állítólag arra használták őket, hogy leállítsák a szíriai fegyveresek által alkalmazott primitív drónokat.

Májusban Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes azt állította, hogy egy drónok elleni lézerfegyvert teszteltek Ukrajna ellen. Azt mondta, hogy a fegyver beceneve Zadira, azaz "bajkeverő", de kevés részletet árult el róla.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.