Hirdetés
. Hirdetés

Öt dolog, amit tudnod kell a zsarolóprogramokról!

|

Mindenütt ott vannak, és bármikor zárolhatják adatainkat. Íme, néhány tipp, hogyan védekezzünk ellenük.

Hirdetés

Az elmúlt években több millió felhasználó fájljait titkosították olyan rosszindulatú szoftverek, amelyeket kifejezetten azért fejlesztettek ki különböző bűnöző csoportok, hogy pénzt facsarjanak ki belőlünk.  A zsarolóprogram eltűnésére egyhamar nincs remény, úgyhogy érdemes minél többet megtudni róluk.

1. Nem csak a PC-ket veszélyeztetik!
A legtöbb zsarolóprogramot Windowsra írták, de vannak már androidos és Linux-rendszereket támadó variánsok is. Sőt, szakértők szerint MacOS X-re, vagy akár okostévére is létrehozható ilyen szoftver!

2. A bűnös általában megússza
Hallani ugyan szórványos letartóztatásokról, de a bűnözőket legtöbbször ügyesen megbújnak a TOR anonim hálózatban. Az FBI egyik ügynöke egy tavalyi rendezvényen elismerte, hogy ők is azt tanácsolják az áldozatoknak: fizessenek, különben lemondhatnak az adataikról.

3. Mentsünk, mentsünk, mentsünk!
Készítsünk biztonsági másolatot fontos adatainkról, de sose olyan külső meghajtóra vagy hálózati helyre, ami állandóan a számítógépünkre csatlakozik! A zsarolóprogram ugyanis minden elérhető meghajtót és hálózati forrást titkosít.


 

4. Most talán megúsztuk, de ne bízzuk el magunkat!
A zsarolóprogramok készítői néha hibáznak a titkosító algoritmusban, ami lehetővé teszi, hogy a váltságdíj kifizetése nélkül visszaállítsuk az adatokat. De a bűnözők gyorsak kijavítják a hibát, és az új verzióra váltanak.

5. Legfontosabb a megelőzés
A zsarolóprogramokat e-mail mellékletben éppúgy megkaphatjuk, mint makróval ellátott Word-dokumentumban, vagy fertőzött webhelyek rosszindulatú hirdetésein kattinva. Az is előfordul, hogy a kódot más rosszindulatú program telepíti fel a gépünkre.

Mindezek alapján fontos, hogy rendszeresen frissítsük a számítógépünkön futó programokat, legfőképp az OS-t, a vírusellenes szoftvert,  a böngészőt és a böngésző olyan bővítményeit, mint a Flash Player, az Adobe Reader, a Java és a Silverlight. Sose hajtsunk végre makrót egy dokumentumban, mielőtt nem beszéltünk a feladóval, és legyünk nagyon óvatosak a csatolmánnyal ellátott e-mailekkel.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.