Hirdetés
. Hirdetés

Rács mögött a spam-király

|

Csaknem négy év börtönt kapott a kéretlen levelek koronázatlan királya.

Hirdetés

A per még 2007 májusában kezdődött, és nagy figyelmet kapott, ugyanis eddig nagyon kevés hasonló tárgyalás zajlott az USA-ban. Egy Jeremy Jaynes nevű spammert elítéltek már az idén – ő kilenc évet kapott – valamint Adam Vitale ügyében is döntés született, akit kicsivel több, mint két évre ítéltek. A vád ezúttal azt szerette volna elérni, hogy Soloway mindenkinél több büntetést kapjon, mert szerintük a fent említett ügyek meg sem közelítették Soloway tevékenységének nagyságát, sem időben sem az alkalmazott technikákban.


A védelem szerint azonban voltak jócskán enyhítő körülmények is. Soloway soha nem károsította meg senki számítógépét, nem terjesztett vírusokat, és nem is csalta az embereket pornográf oldalakra. Jeremy Jaynes például több millió lopott AOL e-mail címmel rendelkezett, és ezek segítségével havonta 700 000 dollárt kasszírozott, míg Soloway a vizsgálat szerint összesen három év alatt keresett ennyit ugyanezzel a tevékenységgel.

 

0723spam.jpg
 

 

Mindazonáltal a per jó példaként és figyelmeztetésként szolgálhat minden hasonló tevékenységet folytató bűnöző számára. A bírónő kifejtette, hogy bár Soloway több pert is elveszített – egyet a Microsoft, egyet egy internet-szolgáltató nyert ellene – nem hagyott fel a bűnözéssel, legfeljebb másik államba költözött. Záróbeszédében a bírónő még kitért arra is, hogy mennyire nehéz volt számára ítéletet hozni, hiszen alig állt rendelkezésre precedens, és a vonatkozó jogszabályok sem elég határozottak ez ügyben.


Soloway bocsánatot kért a bíróságtól, és közölte: "Senki más nem hibáztatható csak én." Állítása szerint gyermekkorában az összes iskolatársának több pénze volt mint neki, ezért a pénzszerzés elsőrendű fontosságot kapott későbbi életében is. Úgy érezte az emberek szeretni fogják majd, ha látják mennyire gazdag. "Az emberek csak akkor beszéltek velem, ha látták, hogy pénzt költök, és én igyekeztem megfelelni nekik, de most már látom, hogy ez teljesen rossz lépés volt. Nagyon szégyellem magam." – mondta még záróbeszédjében Soloway. Most egy darabig nem lesz gondja pénzköltésre az úriembernek, és a bíróság szerint négy év alatt talán rájön, hogy az elektronikus bűnözés nem kifizetődő dolog hosszútávon.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.