Hirdetés
. Hirdetés

SMark: részecskegyorsított biztonság

|

Magyar tudósok fejlesztettek ki egyedülálló termékazonosító technológiát.

Hirdetés

A magyar-orosz know-who alapján megszületett SMark hamisíthatatlanná tesz minden olyan terméket amire a biztonsági címkét ráragasztják.

Hirdetés

Az 1027 millió forint értékű projektet során a technológiát a miskolci székhelyű Vasbeta Kft. fejlesztette ki orosz közreműködéssel, valamint az ELTE Matematikai Intézetének szakmai együttműködésével. A projekthez a fejlesztők több, mint fél milliárd forintos támogatást nyertek a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében. A projekt 2015-ben zárul. Az időtállóság érdekében már megkezdődött a technológia továbbfejlesztése a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve.

Az SMark biztonsági címkéinek segítségével bármilyen tárgyi termék eredetisége beazonosítható. A technológia lényege, hogy egy – roncsolás mentesen el nem távolítható – fémmel borított fóliacsíkkal látják el a terméket, melyet reprodukálni nem lehet. A fóliacsík mellett egy QR-kód is elhelyezésre kerül, ami az árucikk azonosítására, jellemzőinek tárolására szolgál.

Az Egyedi Termékjelölő Címke alapanyaga egy olyan fólia, amelyet részecskegyorsítóban gyorsított nehézionokkal bombáztak. A nehézionok a fólia vastagságának 50%-áig hatolnak be, majd a létrejött 0,2-0,3 nm méretű véletlenszerű roncsolódásokat a fólia szerkezetében lúgos maratással a kívánt pórus átmérőre állítják be. A kívánt pórusokkal rendelkező fóliát 40-200 nm vastag fémréteggel borítják be. A SMark Egyedi Termékjelölő Címke jelenleg 27,5 µm vastag PET fólia, amely 15 µm mélységű és 3,5 µm átmérőjű „zsákfurat” pórusokat tartalmaz. A pórus sűrűség 1,5• 106 pórus/ cm2. A Gyártó igénye alapján a fólia vastagsága 8 és 30 µm között változhat. Jelenleg a fémréteg 80 nm vastag titán.

 

Az SMark Biztonsági Címkék beolvashatósága érdekében a Vasbeta Kft mobiltelefon előtét lencsét és mobiltelefon alkalmazást fejlesztett és tesz bárki számára elérhetővé, valamint célberendezéseket fejlesztett ki a különböző hatósági (vám, adóhatóság, stb.) és hivatalos személyek (közjegyzők) részére.

Miután a támadási – klónozási technikák és technológiák folyamatosan fejlődnek, az időtállóság elsődleges fontossággal bír, ezért a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve megkezdődött a technológia továbbfejlesztése.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.