Hirdetés
. Hirdetés

Részleteket tettek közzé egy titkos katonai kémrepülőről hackerek

|

A repülőgépgyártó nem volt hajlandó váltságdíjat fizetni.

Hirdetés

A hírek szerint egy svéd-kanadai megfigyelő repülőgép programjának részleteit tették közzé a dark weben hackerek, miután bejutottak a kanadai Bombardier járműgyártó vállalat rendszerébe. Az amerikai légierő E-3 Sentry légtérellenőrzőjével, valamint az amerikai haditengerészet E-2D Advanced Hawkeye felderítőgépével nagyjából egy kategóriájú Globaleye néven ismert kémrepülőgép terve így eléggé veszélybe került. 

A rosszindulatú kódírók állítólag nulladik napi sérülékenységet vettek észre az Accellion FTA webszerver szoftverben, amelyet a vállalatok olyan nagy fájlok tárolására és megosztására használnak, amelyeket e-mailben nem lehet elküldeni az ügyfeleknek és az alkalmazottaknak. A hackerek ezután közzétették a Globaleye részleteit a "CLOP ^ _- LEAKS" weboldalon, ahova azok a cégek adatai kerülnek, amelyek nem fizetik be a váltságdíjat.

Hirdetés

A Globaleye egyesíti a Bombardier 6000 üzleti repülőgép és a Saab Erieye légi radarszenzor minden előnyét. Úgy tervezték, hogy a légierő szemeként és füleként működjön. Képes nagy távolságban észlelni az ellenséges repülőgépeket, rakétákat és drónokat. Az Erieye ráadásul lehetővé teszi, hogy kikapcsolt radarokkal repüljenek a pilóták, így nehezebben észlelhetők.

Az Independent az ellopott fájlokat a Globaleye "részletes terveinek" nevezi, míg a ZDNet szerint az ellopott anyag "különböző Bombardier repülőgépek és repülőgép-alkatrészek tervdokumentumait" tartalmazta. A Bombardier nyilatkozata szerint viszont "személyes és egyéb bizalmas információkat tartalmazott az alkalmazottakkal, az ügyfelekkel és a beszállítókkal kapcsolatban".

A Globaleye iránt az Egyesült Arab Emírségek érdeklődött eddig igen nagy tételben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.