Hirdetés
. Hirdetés

Szankciókkal sújtanák Kínát a szenátorok

|

Míg a NATO szakértői a Stuxnet-akciót erőszakos cselekménynek ítélték, az amerikai szenátorok szankciókkal sújtanák a kibertámadásokat támogató országokat.

Hirdetés

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének illetékesei nemrégiben erőszakos cselekménynek - de nem, a Genfi Törvényeket megsértő fegyveres támadásnak - minősítették az iráni nukleáris programot szabotáló Stuxnet vírus szabadon engedését. A közvélekedés szerint a vírus kifejlesztésében Izrael mellett Amerika is vastagon benne volt, ennek ellenére az USA két szenátora most büntetni szeretné a kibertámadásokat szponzoráló államokat - főleg Kínát.

 

A lehetséges szankciók között szerepelnek bevándorlási és kereskedelmi tilalmak, olyan országokkal szemben akik kiberbűnözőket bújtatnak. A Rhode Island-i Sheldon Whitehouse demokrata, valamint a Dél-Karolinai republikánus Lindsey Graham szenátorok azt kérik az Obama adminisztrációtól, hogy vezessen be kereskedelmi és bevándorlási szankciókat Kína, és más olyan országok ellen, akik támogatják az amerikai kormányhivatalok és vállalatok elleni támadásokat.

A két szenátor többek között az amerikai igazságügyi minisztériumhoz és az FBI-hoz fordultak, hogy keményebben lépjenek fel a kibertámadások ellen. Szerintük a Kongresszusnak vagy a kormánynak meg kellene tiltania, hogy az érintett országokból bevándorlók érkezzenek, és kereskedelmi retorziókkal kell sújtani őket.

“Kínai barátaink lelkesen lopnak el mindent, amire rá tudják tenni a kezüket itt Amerikában” - mondta Graham egy bizottsági meghallgatás előtt. Megígérte, tenni fognak ez ellen és felhívják az államok figyelmét, hogy ha tovább folytatják támadásaikat azért drágán megfizetnek.

Graham tanúnak kérte fel Kevin Mandiát, a Mandiant biztonsági cég vezérigazgatóját, valamint Stewart Bakert, a Steptoe & Johnson jogászcég egyik vezetőjét, aki korábban a Védelmi Minisztérium államtitkára volt. Mindketten Kínát nevezték meg, mint az Amerikát a kibertérben legagresszívabban támadó államot.

Mandia szerint az orosz hackerek igyekeznek visszavonulni ha rajtakapják őket, de a kínaiak olyanok mint egy kukoricamezőn átgázoló tank. Mikor Graham egy kétoldalas memót kért tőlük, amit benyújthat a kínai nagykövetségre Mandia biztosította, hogy akár egy százoldalasat is könnyedén össze tudna állítani. A nagykövetség egyelőre nem kommentálta a történteket.

A vádaskodás mellett Whitehouse felszólította az igazságügyi minisztériumot és az FBI-t, hogy keményebben lépjenek fel a kiberbűnözők ellen. “Az rendben van, hogy panaszkodunk a szellemi tulajdonok ellopása miatt, de eljön az idő, amikor a panaszkodásnak véget kell vetni és lépni kell” - mondta a szenátor. A felszólítottak közölték, keményen harcolnak a támadások kivédése ellen, és az utóbbi időben sokkal hatékonyabbak is lettek.

Graham azt is tudni szeretné vajon a Kongresszus elegendő erőforrást biztosít-e az ügynökségeknek a harchoz. A „hagyományos” bűnözők - bankrablók, drogdílerek - elleni harchoz jelentős támogatást kapnak a szervezetek, de a kiberbiztonság nem élvez ekkora prioritást. Ezzel Cheri McGuire, a Symantec egyik elnöke is egyetért. “Nem fektetünk be eleget ebbe a harcba, és nagyon le vagyunk maradva”.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.