Hirdetés
. Hirdetés

Szingapúrban már külön haderőnemként működnek a kibercsapatok

|

Igyekeznek felvenni a harcot a digitális területen megjelenő fenyegetésekkel szemben.

Hirdetés

A modern háborúk mindinkább a kibertérben, sőt bővebben a technológiai térben zajlanak, ezért szükség van olyan katonákra, akik magas szinten képesek kezelni az e területeken megjelenő feladatokat, és a nemzet kapacitásait adott esetben hatékonyan a védelem szolgálatába állítani. Szingapúrban legalábbis így gondolkodnak.

Szingapúr hivatalosan is felavatta negyedik katonai haderőnemét, mivel igyekszik felvenni a harcot a digitális területen megjelenő fenyegetésekkel szemben, valamint ki akarja használni az e területen megjelenő új technológiákat.

Az új digitális és hírszerző szolgálatot (DIS) magas szinten mutatták be, hiszen a "nulladik születésnapon" részt vett Halimah Yacob, a városállam elnöke és Ng Eng Hen védelmi miniszter is. A kormány idén márciusban jelentette be, hogy létrehozza az új szolgálatot.

Hirdetés

Az első parancsnok Lee Yi-Jin dandártábornok, aki korábban gyalogsági és tüzérségi egységek parancsnoki posztját töltötte be, és korábban az irányítás, kommunikáció, számítógépek és katonai hírszerzés igazgatója volt. A DIS szorosabban fogja integrálni a szingapúri hadsereg képességeit a különböző biztonsági fenyegetések - többek között a digitális területről érkező fenyegetések - kezelésére. A keretében működik a szolgálati főhadiszállás, a közös hírszerzési igazgatóság, a közös digitális és C4 szervezet (parancsnokság, irányítás, kommunikáció és a számítógépes/kibernetikai eszközök támogatása), valamint a kiberstáb.

A hírszerzési igazgatóság a szingapúri katonai döntéshozatalt és műveleteket fogja támogatni a kutatás és elemzés, a doktrínák, a szabványok és a legjobb gyakorlatok, valamint a hírszerzés és a műveletek integrációja révén. Az egyesített digitális és C4-es egység feladata, hogy a digitális stratégia, a főterv és az erőforrás-irányítás kidolgozásával átvezesse Szingapúr hadseregét a digitális korba. Eközben a kiberstáb fogja vezetni és koordinálni a kiberbiztonságot a szingapúri védelmi ágazatban, a kibervédelmi stratégiák és politikák kidolgozásával, valamint a képességfejlesztés irányításával.

A DIS négy különálló parancsnoksággal, valamint egy digitális műveleti technológiai központtal működik majd. A négy parancsnokság feladata a közös hírszerzés, a C4 kiberbiztonság, a digitális védelem és a kiképzés. A központ célja, hogy számos képességet adjon az egész hadsereg számára, az országot a digitális területen felmerülő igények kielégítésére gyors reagálású haderővel lássa el, valamint az adattudományban és a mesterséges intelligenciában jártas személyzet magját fejlessze.

A védelmi minisztérium egy korábbi sajtóközleményében azt írta, hogy a DIS a feltörekvő digitális technológiákban rejlő lehetőségek teljes körű kiaknázására fog összpontosítani olyan területeken, mint a felhőalapú számítástechnika, az adattudomány és a mesterséges intelligencia.

Az ország egy külön kiberterep létrehozását is tervezi, hogy a személyzetet szimulált környzetben képezzék ki. Ez magában foglalja a vállalati információs rendszereket és a kritikus infrastrukturális rendszereket. A lőtér várhatóan két- és többoldalú gyakorlatoknak is otthont ad majd, összehozva a hadseregeket, a vállalkozásokat és a tudományos életet, hogy "megosszák egymással a legjobb gyakorlatokat, meglátásokat és ismereteket".

Benjamin Ang, a szingapúri S. Rajaratnam School of International Studies vezető munkatársa szerint a nemzetet érő digitális fenyegetések közé tartoznak az adatbetörések, a kiberkémkedés, a szolgáltatásmegtagadási támadások, a zsarolóprogramok és a zsarolóprogramnak álcázott adattörlések, valamint az ellenséges információs kampányok. A Defense Newsnak küldött e-mailben a helyi ellátási láncot fenyegető potenciális veszélyeket is megjelölte. Ezek a hardverek, szoftverek vagy szolgáltatások megzavarását jelentik. A támadások "különböző forrásokból származhatnak, kezdve a kiberbűnözést államuk finanszírozására használó gonosz nemzetektől és szervezett bűnözői csoportoktól kezdve az ellenséges nem állami csoportokig és szélsőségesekig".

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.