Hirdetés
. Hirdetés

Szingapúrban már külön haderőnemként működnek a kibercsapatok

|

Igyekeznek felvenni a harcot a digitális területen megjelenő fenyegetésekkel szemben.

Hirdetés

A modern háborúk mindinkább a kibertérben, sőt bővebben a technológiai térben zajlanak, ezért szükség van olyan katonákra, akik magas szinten képesek kezelni az e területeken megjelenő feladatokat, és a nemzet kapacitásait adott esetben hatékonyan a védelem szolgálatába állítani. Szingapúrban legalábbis így gondolkodnak.

Szingapúr hivatalosan is felavatta negyedik katonai haderőnemét, mivel igyekszik felvenni a harcot a digitális területen megjelenő fenyegetésekkel szemben, valamint ki akarja használni az e területen megjelenő új technológiákat.

Az új digitális és hírszerző szolgálatot (DIS) magas szinten mutatták be, hiszen a "nulladik születésnapon" részt vett Halimah Yacob, a városállam elnöke és Ng Eng Hen védelmi miniszter is. A kormány idén márciusban jelentette be, hogy létrehozza az új szolgálatot.

Hirdetés

Az első parancsnok Lee Yi-Jin dandártábornok, aki korábban gyalogsági és tüzérségi egységek parancsnoki posztját töltötte be, és korábban az irányítás, kommunikáció, számítógépek és katonai hírszerzés igazgatója volt. A DIS szorosabban fogja integrálni a szingapúri hadsereg képességeit a különböző biztonsági fenyegetések - többek között a digitális területről érkező fenyegetések - kezelésére. A keretében működik a szolgálati főhadiszállás, a közös hírszerzési igazgatóság, a közös digitális és C4 szervezet (parancsnokság, irányítás, kommunikáció és a számítógépes/kibernetikai eszközök támogatása), valamint a kiberstáb.

A hírszerzési igazgatóság a szingapúri katonai döntéshozatalt és műveleteket fogja támogatni a kutatás és elemzés, a doktrínák, a szabványok és a legjobb gyakorlatok, valamint a hírszerzés és a műveletek integrációja révén. Az egyesített digitális és C4-es egység feladata, hogy a digitális stratégia, a főterv és az erőforrás-irányítás kidolgozásával átvezesse Szingapúr hadseregét a digitális korba. Eközben a kiberstáb fogja vezetni és koordinálni a kiberbiztonságot a szingapúri védelmi ágazatban, a kibervédelmi stratégiák és politikák kidolgozásával, valamint a képességfejlesztés irányításával.

A DIS négy különálló parancsnoksággal, valamint egy digitális műveleti technológiai központtal működik majd. A négy parancsnokság feladata a közös hírszerzés, a C4 kiberbiztonság, a digitális védelem és a kiképzés. A központ célja, hogy számos képességet adjon az egész hadsereg számára, az országot a digitális területen felmerülő igények kielégítésére gyors reagálású haderővel lássa el, valamint az adattudományban és a mesterséges intelligenciában jártas személyzet magját fejlessze.

A védelmi minisztérium egy korábbi sajtóközleményében azt írta, hogy a DIS a feltörekvő digitális technológiákban rejlő lehetőségek teljes körű kiaknázására fog összpontosítani olyan területeken, mint a felhőalapú számítástechnika, az adattudomány és a mesterséges intelligencia.

Az ország egy külön kiberterep létrehozását is tervezi, hogy a személyzetet szimulált környzetben képezzék ki. Ez magában foglalja a vállalati információs rendszereket és a kritikus infrastrukturális rendszereket. A lőtér várhatóan két- és többoldalú gyakorlatoknak is otthont ad majd, összehozva a hadseregeket, a vállalkozásokat és a tudományos életet, hogy "megosszák egymással a legjobb gyakorlatokat, meglátásokat és ismereteket".

Benjamin Ang, a szingapúri S. Rajaratnam School of International Studies vezető munkatársa szerint a nemzetet érő digitális fenyegetések közé tartoznak az adatbetörések, a kiberkémkedés, a szolgáltatásmegtagadási támadások, a zsarolóprogramok és a zsarolóprogramnak álcázott adattörlések, valamint az ellenséges információs kampányok. A Defense Newsnak küldött e-mailben a helyi ellátási láncot fenyegető potenciális veszélyeket is megjelölte. Ezek a hardverek, szoftverek vagy szolgáltatások megzavarását jelentik. A támadások "különböző forrásokból származhatnak, kezdve a kiberbűnözést államuk finanszírozására használó gonosz nemzetektől és szervezett bűnözői csoportoktól kezdve az ellenséges nem állami csoportokig és szélsőségesekig".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.