Hirdetés
. Hirdetés

Tizenegy maláj hackert fogtak el a kormányzati oldalak feltörése miatt

|

Több országban is folyamatosak a támadások, fennakadást okozva egyes honlapok működésében.

Hirdetés

A maláj hatóságok jelentése szerint már 11 gyanúsítottat tartóztattak le a kormányzati oldalak elleni támadások ügyében. Hasonló kampány zajlik Mianmarban is, hazánkban szintén összehangolt kibertámadás indult egyes magyar kormányzati oldalak ellen

Az elfogott hackerek feltételezhetően annak a hacktivista csoportnak a tagjai, akik január végén is komoly gondokat okoztak a kormányzati kommunikációs felületeken.

Hirdetés

A magát Anonymous Malaysia-nak nevező csapat 17 önkormányzati és egyetemi weboldalt tett elérhetetlenné a Facbookra kitett posztjuk szerint.

Az akciók mind részei a #OpsWakeUp21 projektnek, amelyek során állami site-ok gyenge biztonságára akarják felhívni a figyelmet azzal, hogy figyelmeztető üzeneteket tesznek közzé rajtuk:

A maláj hatóságok január végén indítottak nyomozást, ennek eredményeként sikerült a közel tucatnyi embert elkapniuk. A hírek szerint 22-40 év közötti hackerekről van szó.

Hasonló támadássorozat zajlik Mianmarban is, a helyi csoportok a katonaság, az állami műsorszolgáltató, a központi bank, a kikötői hatóság, az élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal, valamint helyi rendvédelmi szervek weboldalait tették elérhetetlenné.

A támadások részei a hónap elején lezajlott katonai puccs elleni országos tüntetéseknek. A hadsereg a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, Mianmar de facto vezetőjét, valamint több más magas rangú politikust. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a katonaságnak a feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira.

A puccs óta a kormány többször megpróbálta blokkolni az egész ország internet-hozzáférését, a közösségi hálózatokhoz való hozzáférést, hogy megakadályozza az állampolgárokat új tiltakozások megszervezésében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.