Hirdetés
. Hirdetés

Több ezer embernek postáztak ismeretlen eredetű magokat

|

Egyelőre rejtély, hogy a feladó hogy juthatott hozzá ennyi ember címéhez, de nem kizárt, hogy egy komoly biztonsági rés következtében szivárogtak ki az adatok.

Hirdetés

Feltehetőleg Kínából származó, legalábbis Kínán átmenő küldeményeket kaptak emberek világszerte, melyek kibontása után kis zacskókban magokat találtak. Úgy tudni, hogy Európában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kanadában és Új-Zélandon is feltűntek a furcsa küldemények, a hivatalos szervek pedig arra kérik az embereket, hogy aki kapott ilyen csomagokat, az jelentse a hatóságoknál.

Hirdetés

Az eset több szempontból is különös: elsősorban azért, mert a csomagoláson feltüntetett adatok szerint a kis pakkok ékszereket tartalmaztak. Mivel a különböző termések és növényi részek postai kézbesítése nemzetközileg szigorúan szabályozott - hogy ne juthassanak át invazív, az adott ország ökoszisztémájára veszélyt jelentő fajok más kontinensre -, így érthető, hogy hamis adatokat használtak a feladók. Azonban még mindig rejtély, hogy kik és milyen célból küldhettek magokat ismeretlen embereknek. 

Az amerikai hatóságok jelenleg 14 növényt azonosítottak, köztük káposztát, hibiszkuszt, levendulát, mentát, mustárt, rózsát és rozmaringot. Felhívják a figyelmet, hogy senki ne ültesse el az ilyen módon kapott magokat, ugyanis azok kártevőktől kezdve a biológiai hadviselésig megannyi veszélyt rejthetnek. A legnagyobb gond, hogy nem tudni, hecckampányról, vagy valódi bioterror-merényletről van-e szó, hiszen az növények jó részét még mindig nem sikerült azonosítani; ezek kikelve akár mérgezhetik is a környezetüket, beleértve az embereket is

Többen azt gondolják, hogy webshop-csalás állhat a háttérben, amivel a meg nem rendelt termékek kiküldése után akar hamis jó forgalmi értékeléseket begyűjteni egyik-másik webáruház. Ha ez is a helyzet, még mindig kérdés, hogy a küldők hogyan voltak képesek neveket társítani a címekhez.

A legvalószínűbb az, hogy valamelyik webshopnál komoly adatszivárgás történhetett.

Volt például olyan mag, mely egy Amazon rendeléssel együtt érkezett, azonban a cég egyelőre nem válaszolt az ezt érintő kérdésekre. 

Több ország hatóságai nyomozásokat folytatnak, hogy kiderítsék, kik állhattak az akció mögött; ha sikerül a nyomukra akadni, akkor valószínűleg a többi kérdés is gyorsan tisztázódik. Addig is, ha bárki olyan magokat kapna, amelyeket nem rendelt, semmiképp se ültesse el, és lehetőleg jelentse a hatóságoknál.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.